Weer op reis met de Tauern TransAlp!

Yes, na lang wachten en de nodige spanning of de reis wel of niet zou doorgaan, gingen we dan eindelijk op pad om de uitdaging van de Tauern TransAlp aan te gaan. Op zondag 18 juli verzamelde 12 zeer gemotiveerde mountainbikers zich in Werfenweng om van Noord naar Zuid over de Alpen te fietsen. Tijdens het inleidende infietsrondje was het grijs en nat maar dat deerde niemand, de benen werden losgetrapt, het materiaal gecheckt en hier en daar ter plekke nog gefinetuned. We waren klaar voor de eerste etappe!

Tauern TransAlp


Van Werfenweng naar Altenmarkt

De volgende dag was het opgehouden met regenen en kwam de zon er al snel doorheen, deze zou de hele week niet meer verdwijnen. We reden van Werfenweng naar Altenmarkt in drie verschillende groepen, een gele, een groene en een blauwe groep.

Tauern TransAlp

We begonnen aan de eerste steile klim van de dag naar de Bischlinghöhe, de toon was meteen gezet met deze loodzware klim als startklim. Op de steilste stukken van de klim hebben de groene en blauwe groep zich gesplitst. Iedereen kwam uiteindelijk goed boven en op de top van de klim wachtten ons een welverdiende lunch in een van de pittoreske berghutten.

Tauern TransAlp

Na een lange en mooie eerste rit kwamen we binnenrollen in het hotel in Altenmarkt. Hier lieten we ons verwennen met een heerlijk diner op het terras. 

Tauern TransAlp

Tauern TransAlp

De Alpenhoofdkam over

Het hoogtepunt van de tweede dag was letterlijk en figuurlijk Julia van de Öberhütte. Een van de deelnemers zou vandaag samen met chauffeur Jan op zoek gaan naar een lichter verzet voor zijn mountainbike. Zij maakten er een ontspannen dag van totdat Jan bij aankomst in Mauterndorf besloot nog een rondje van 40 km met de nodige hoogtemeters te gaan fietsen.

Tauern TransAlp

De rest bedwong de moordende klim naar de Öberhütte, eenmaal boven werden we warm onthaald door Julia en vulde we onze magen met voedzaam ‘bergsteigeressen’. Het gele tweetal, kruiste de Alpenhoofdkam via het skigebeid van Obertauern.

Tauern TransAlp

Tauern TransAlp

Door de top van de klim naar de Öberhütte te bereiken staken we tegelijkertijd de Alpenhoofdkam over en kwamen we uit aan de zuidkant van de Alpen. Na een gigantisch lange afdaling kwamen we aan in Mauterndorf, wat de volgende overnachtingsplaats zou zijn.

Tauern TransAlp

Tauern TransAlp

Naar Gmünd via de klim van Katschberg

We trokken verder naar het zuiden, naar het eeuwenoude stadje Gmünd. Voordat we daar zouden aankomen moesten we de klim van Katschberg bedwingen. De benen voelde goed voor het vertrek en de zon deed al goed zijn werk.

Tauern TransAlp

Over mooie schotterpaden klommen we in drie groepen naar Katschberg. Daar aangekomen werd er gezamenlijk geluncht en moest Jan nog een keer in actie komen voor een fietswissel. Na een paar venijnige kuitenbijters aan het eind van de etappe finishten we in Gmünd.

Tauern TransAlp

Na een traditioneel Oostenrijks diner, wat bestond uit wienerschnitzel und pommes, werden de benen nog even gestrekt met een wandeling door het centrum van de stad en naar de burcht van Gmünd.

Tauern TransAlp

Langs de oevers van de Millstäter See

Voor de vierde etappe stond voor de blauwe groep de klim naar het Millstäter Törl op het programma en voor de groene en gele groep een mooie rit langs het grootste meer van Kärnten, de Millstäter See. In de volgende etappeplaats Radentheim werden we getrakteerd op een heerlijk culinair diner bereid door de eigenaar van het hotel zelf.

Tauern TransAlp

Tauern TransAlp

Tauern TransAlp

De TransAlp ging op vrijdag verder naar Faak am See en begon met een paar mooie worteltrailtjes langs de flanken van het dal dat naar Villach leidde. De blauwe groep maakte een pittige klim naar de achterkant van het skigebied van Bad Kleinkirchheim om vervolgens via een zeer technische trail weer af te dalen.

Tauern TransAlp

Tauern TransAlp

Tauern TransAlp

Flowtrails

De laatste etappe bracht het peloton naar de grens met Slovenië en de Annaberghuttensattel. De laatste etappe van deze bijzondere TransAlp naar het zuiden van Oostenrijk was misschien wel de mooiste, zeker als het gaat om trailtjes.

Tauern TransAlp

De gele groep reed een schitterende rit om het meer van Faak am See. De andere groepen reden het eerste deel van de etappe gezamenlijk op. Aan de voet van de hoofdklim splitste de groep zich op in tweeën. Een afdaal georiënteerde groep en een klim georiënteerde groep.

Tauern TransAlp

De afdaal groep onder leiding van Gijs-Jan reden de Flowgartner trail en de Lowgartertrail. De klimgroep onder leiding van Ramon beklommen de graad van de Mittagskogel om vervolgens ook af te dalen naar de Baumgartner trails, waar zelfs de klim georiënteerden genoten van het afdalen op deze flowy trails.

Tauern TransAlp

Na deze trails werd er in dalende tendens koers gezet naar Faak am See waar de finish van deze TransAlp lag. Hier werden we warm onthaald door Jan met bubbels. Na een toast uitgebracht te hebben op de geleverde prestaties en het volbrengen van deze uitdagende TransAlp werd er een verfrissende duik genomen in het meer. Terugkomend in Werfenweng werd er onder het genot van een Weizen nog lang nagepraat aan de bar van het hotel. Het was een mooie en gezellige week.

Tauern TransAlp

Tauern TransAlp

Wil je ook de Tauern TransAlp mountainbiken?

Ga naar de reispagina voor meer informatie, data en prijzen.

Tauern TransAlp

Oostenrijk
AUT

Tauern TransAlp

Een klassieke TransAlp van noord naar zuid dwars door de Alpen, die hier Tauern heten. Je beleeft in deze week alles wat een TransAlp zo mooi maakt!

Datum op aanvraag

Reislevel: 4/10

Niveaugroepen:        

Bekijken

vanaf
€925