Fanes Sella Ronda, ze gingen de uitdaging aan

Mountainbiken over geweldige trails door de prachtige Fanes en Sella bergmassieven in de Dolomieten. Overnachten in luxe hotels en s’avonds genieten van het heerlijke Italiaanse eten. Voor de echte thrillseekers is er de mogelijkheid om nog meer afdalingen te maken door elke dag met de lift extra hoogtemeters te maken. Wie wil dat nu niet? Een groep van 31 enthousiaste mountainbikers was meteen overtuigd en ging deze uitdaging aan.

Fanes-Sella Ronda


De eerste klim- en daalmeters zijn gemaakt

De reis begon in het mooie St. Vigil in, je gelooft het niet, het luxe Hotel Corona. Met prachtig weer werd de omgeving verkend en werden de eerste klim en daalmeters gemaakt. In de middag stond een grote groep klaar om mee te fietsen met het infietsrondje. Voor sommigen was dit al het derde rondje van de dag. Na een leuke route in de omgeving waren de fietsen getest, de benen op spanning gezet, de eerste grappen gemaakt en hadden we ruimte gemaakt voor het uitstekende diner wat volgde.

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Dag 1: St.Vigil – Cortina d’Ampezzo (Een prachtige start)

We gingen gezamenlijk op pad richting de eerste klim van de dag richting de Fanes-Hütte. Met 29 bekende Vasa gezichten en 2 debutanten was de indelingsklim niet meer dan een formaliteit. Op de klim richting de Fanes-Hütte werden meteen 2 dingen duidelijk, hoe indrukwekkend mooi deze reis ging worden maar ook dat deze reis een pittige uitdaging wordt. Na een heerlijke bak koffie en voor velen een apfelstrudel bij de hut werd er nog een stuk door geklommen waarna we heerlijk naar beneden konden vliegen over een stuiterpad.

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Eenmaal beneden aangekomen was het tijd voor lunch. Perfecte timing, want het begon te regenen. Na de lunch werd het droog en splitsten de routes van de groepen. De Panorama-groepen gingen richting de eerste liften van de dag om vervolgens over afwisselende trails af te dalen. De rode groep zonder liften begon aan een pittige 2e klim van de dag. Deze werd beloond met een avontuurlijke afdaling over smalle paadjes, een skipiste, door het bos en werd er een rivier overgestoken omdat de brug was weggeslagen.

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Dag 2: Cortina d’Ampezzo – Rocca Pietore (Glibberen en glijden)

Na een nacht vol regen was het uitzicht vanuit de hotelkamer een natte bedoeling. Dit mocht de pret niet drukken, na een uitstekend ontbijt gingen alle groepen vol enthousiasme op pad richting de Cinque Torri. Een indrukwekkende rotsformatie in de Dolomieten bestaande uit 5 bijzondere toppen. Ondanks het mindere weer hadden sommige groepen na een zware klim het geluk om deze rotsformatie in volle glorie te aanschouwen.

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Na een lunch in één van de berghutten werd de weg vervolgd naar de top van de berg. Een loodzware klim waar alle kracht en focus voor nodig was. Ondanks het afzien was het flink genieten van de indrukwekkende vergezichten en kwam iedereen met een grote glimlach aan op de top. Alle groepen mochten vervolgens genieten van een afdaling die begon over een spannend smal pad langs een bergwand. Daarna volgde een stuk over een alpenweide wat door de natte omstandigheden een ware glijbaan was waar je werd ingehaald door je eigen achterwiel. Daarna vlogen we het bos in voor het einde van deze geweldige afdaling.

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Dag 3: Rocca Pietore – Arabba (Kort maar ontzettend krachtig)

Wakker worden in een hotelkamer vol opdrogende fietskleding en de gordijnen open doen en een strak blauwe lucht zien is een perfecte start voor de kortste etappe van deze reis. Kort wil niet zeggen gemakkelijk want deze etappe ging na een lange zware klim verder over de Bindelweg, een prachtig wandelpad op 2400m hoogte. Tijdens de pauzemomenten konden we genieten van het schitterende uitzicht op de Marmolade, de enige Dolomietenberg met een gletsjer. Dit uitzicht samen met het super weer was een uitgelezen kans om foto’s te maken en het thuisfront jaloers te maken.

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Na het wandelpad volgde voor alle groepen een aantal aangelegde downhill afdalingen waar de adrenaline door het lijf vloog. De panoramagroepen hadden het geluk dat zij door de liften nog meer van deze afdalingen konden pakken. Alsof dat nog niet genoeg was, eindigde deze etappe voor alle groepen met een 8 kilometer lange afdaling. Deze bleef lang op hoogte en dook vervolgens het dal in met spectaculaire haarspeldbochten waar de techniek nog eens goed geoefend kon worden. Niks is beter om vanaf de trail enthousiast en met een verhoogde hartslag meteen aan te komen bij het hotel.

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Dag 4: Arabba – Wolkenstein (Sensatie)

Vanuit het hotel klimmen we terug omhoog naar de top van de Passo Pordoi. Rood zonder lift doet dit over een onverhard pad en blauw klimt over de weg om energie te sparen. De panorama groepen pakken vrij snel de lift om zoveel mogelijk afdaling te pakken in deze omgeving. Hoogtepunt voor de rode panorama groep is “The Ridge”, een spectaculair pad op hoogte waar een zeer technisch pad naar beneden wordt afgedaald. Vanaf de top van de Pordoi dalen de groepen af over een aangelegde downhill trail vol met wortels naar Canazei. Daarna volgt voor alle groepen een zware en steile klim, waar we halverwege kunnen bijkomen en genieten van een uitstekende lunch.

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Na de lunch is het stijgingspercentage iets vriendelijker en klimmen we door naar de top van de Passo Duron. Hier hebben we het prachtige uitzicht op de SeiserAlm, de grootste alpenweide in Europa. De welverdiende afdaling is een combinatie van grintpaden en singletrails, voor we het weten komen we aan in Wolkenstein. Hier mogen de rode groepen nog beginnen aan een extra lus omhoog en ze worden beloond met een heerlijk Jumptrail, waar we weliswaar niet springen maar wel heerlijk flowy konden afdalen.

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Dag 5: Wolkenstein – Wolkenstein (Rustdag…)

Vandaag is een rustdag want de tas hoeft niet ingepakt te worden. Voor de Panorama groepen is het met ditmaal maar 1 lift, bepaald geen rustdag. Vanuit het hotel klimmen alle groepen via verschillende routes weer terug naar de Seiseralm. Dit is bepaald geen straf omdat het prachtig is om op zo’n grote Alpenweide te fietsen die omringd is door de ruige dolomieten bergtoppen, waarvan de Lang- en Plattkofel aan de oostkant en de markante Schlern aan de westkant het meest in het oog springen.

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Na de lunch klimmen we terug naar een bekende col, nu vanaf de ander kant, de Passo Duron. Het hoogtepunt van de dag moet nog komen, een op-en-neer trail over een bergkam naar de Plattkofelhütte. Een ware uitdaging voor iedereen om zoveel mogelijk te fietsen. Op de momenten dat de voet toch even aan de grond wordt gezet, kijk je om je heen en kun je genieten van het geweldige uitzicht en heb je weer nieuwe energie om de weg te vervolgen. Vanaf de top vliegen we over grindpaden naar beneden. Het laatste stuk van de afdaling is een mooi wandelpad met haarspeldbochten en gladde keien waar de hartslag toch even flink omhoog gaat.

Fanes-Sella Ronda

Fanes-Sella Ronda

Dag 6: Wolkenstein – St.Vigil (Spectaculair slotstuk)

Hoe sluit je zo’n ontzettend gave week af in de laatste dag? In deze omgeving is dat niet zo moeilijk met zoveel mooie vergezichten en afdalingen. De groepen zonder liften klimmen naar de Gardenapas, waar de koffie klaar staat. Hierna volgt een prachtige flow trail richting Corvara. Waar het opvalt hoeveel sommige vooruit zijn gegaan in hun daalcapaciteiten. Met een glimlach op het gezicht vervolgen we onze weg langs de rivier naar de slotklim. De rode groep pakt nog wat extra hoogtemeters voordat zij de weg vervolgen richting de slotklim.

Fanes-Sella Ronda

De panoramagroepen pakken nog de liften naar de Kreuzkofel, gevolgd door een geweldige natuurtrail downhill. De slotklim is een zware asfaltklim met mooie bochten die vol in de zon ligt. Na een zware week zou je verwachten dat iedereen rustig aan klimt naar de top. Niets is minder waar, het tempo ligt hoog en we geven nog één keer alles. Voor we het weten staan we op de top. Het toetje van de reis is een bikeparktrail terug naar St. Vigil waar we met oneindig veel bochten naar beneden denderen. Wat een spektakel en wat een gave reis.

Fanes-Sella Ronda

We rollen uit naar het hotel waar we op het terras beginnen met nagenieten van een prachtige week. Een week die super begon en in het 2e gedeelte van de week alleen maar beter werd. Een week die vol zat met alles wat een mountainbike week geweldig maakt en waar we nog lang over zullen napraten. Hoe hecht de gezellige groep was bleek wel uit hoe alle binnenkomende groepen luid werden toegejuicht en iedereen met het bereiken van de finish werd gefeliciteerd!

Wil je ook de Fanes Sella Ronda MTB'en?

Ga naar de reispagina voor meer informatie, data en prijzen.

FANES-SELLA RONDA

Italië
ITA

Fanes-Sella-Panorama

Hou je van afdalen? Dan is deze reis met liften echt iets voor jou! Fiets door twee van de bekendste bergmassieven in de Dolomieten.

26-06-2021 t/m 03-07-2021

Reislevel: 7/10

Niveaugroepen:      

Bekijken

vanaf
€932

Italië
ITA

Fanes-Sella-Ronda

Fiets door twee van de bekendste bergmassieven in de Dolomieten. Deze ronde brengt alles wat jij, als enthousiaste mountainbiker, begeert.

26-06-2021 t/m 03-07-2021

Reislevel: 8/10

Niveaugroepen:      

Bekijken

vanaf
€932