eBikers genoten met volle teugen bij de Sauerland-trails

Naast 27 “gewone” mountainbikers” waren er bij de Sauerland Trails dit voorjaar ook 7 eMTBers. De eBikers reden natuurlijk in een eigen groep want samen biken in één groep is toch wel wat gecompliceerd. Lees verder over de ervaringen van de eBikers en de biobikers, zoals de niet gemotoriseerde bikers vanaf de eerste briefing genoemd werden.

eMTB HochSauerland trails

 

HochSauerland trails

HochSauerland trails

Een beetje zenuwachtig

Na de briefing stonden ze op de parkeerplaats van het hotel te popelen voor de eerste etappe naar Willingen: 6 eBikers met bijna allemaal een nieuwe fiets en 2 eMTB gidsen. Een beetje zenuwachtig waren ze wel, voor de meesten was het de eerste keer met de eBike bij zon reis. Zou de accu genoeg zijn voor al die hoogtemeters en hoe zouden de anderen technisch fietsen? De groepen met de biobikers gingen meteen op pad naar de indelingsklim. De eMTB gidsen namen eerst even wat basisdingen van de eMTB door. Aan de orde kwamen o.a. hoe om te gaan met de verschillende motorstanden en versnellingen, de trapfrequentie, zitpositie etc. Bij één van de eMTBs werd ook nog de fietsstandaard afgemonteerd. De fietsen zagen er allemaal erg goed uit en hadden minstens een 625 accu. We spraken af om alleen in de standen ECO en TOUR te rijden tenzij er een hele stijle klim kwam. 

HochSauerland trails

Allemaal rood

Nu konden ook de eBikers op pad. In de eerste lange klim haalden we een paar biobike groepen in en je zag al best wat jaloerse blikken. Bij de klimmen is het nu eenmaal minder afzien op een eBike. 4 van de 6 deelnemers hadden voor het niveau groen opgegeven en 2 voor rood, maar op de eerste singletrail afdaling bleek al snel dat ook de “groenen” over een prima techniek beschikten. Zo reden we dus in één groep met 2 gidsen door naar Willingen en kwamen we ook de andere groepen tegen. Wat ging dat fijn, soepel omhoog en heerlijk genieten op de vele downhilltrails. De flowtrails van het Bikepark van Willingen bevielen zo goed dat een deel van de groep nog een keer omhoog ging. Niet met de lift natuurlijk, maar via de achterkant van de Ettelsberg weer naar de top! We hadden al gezien, dat ons verbruik zo zuinig was, dat we het met de accu’s wel zouden redden. Na een korte stop reden we weer terug naar het hotel in Niedersfeld met aan het einde de heerlijke singletrails vanaf de Hochheide.

HochSauerland trails

Respect van de biobikers

Op zaterdag kwam er nog een eBiker bij. Een deelnemer van de groene groep had het zwaar en wilde graag op onze reserve Cube eBike de resterende 2 etappes rijden, maar dan gewoon met de groene biobikers. Dat kan ook natuurlijk, mits de eBiker zich dan bij het klimmen maar aanpast aan de andere bikers. 
De eBike-groep had er weer erg veel zin in en begon net als de rest met de klim naar de Langenberg, de hoogste berg van Nordrhein-Westfalen. Daarna bleven we lang op een singletrail die over de bergkam reed. Op een enorm steile klim haalden we 2 groepen biobikers in. Die hadden toch wel respect, want daar op je fiets blijven zitten was zelfs op een eBike niet eenvoudig. Toen ze daarna zagen hoe we allemaal zonder aarzelen de volgende lastige downhill indoken, waar door de anderen veel gelopen werd, werd het respect alleen maar groter.

HochSauerland trails

Haalt de accu 2200 hoogtemeters?   

Na de goede ervaringen van de eerste dag hadden we besloten vandaag de rode route te rijden. Dat was een lange route met ruim 2200 hoogtemeters klimmen. Zou dat met de accu mogelijk zijn? Natuurlijk werd er weer zuinig gereden en in de eco- en tourstand moet je dan echt vol aan de bak! Aan het einde van deze rit was iedereen net zo af als na een tour op een gewone bike. Na de geweldige singletrails van Brilon gebruikten sommigen de lunch om met het meegenomen oplaadapparaat de accu nog wat bij te vullen. Aan het einde van de rit bleek dat dat niet nodig was geweest. Ook diegenen die niet hadden bijgeladen haalden de finish. Moe en voldaan voegden we ons bij de anderen, die op het terras van het heerlijke hotel zaten na te genieten. 

HochSauerland trails

We horen er echt bij!

Op zondag alweer de laatste etappe naar Winterberg. Aan alles merk je dat de eBikers er echt bij horen en dat veel biobikers zich best kunnen voorstellen het ook eens te proberen. Als je het hebt over “rode” eMTBers is het verschil met biobiken ook veel minder groot dan de meesten denken. In de zuinige stand maakt de moter het klimmen net even makkelijker en daardoor kunnen “mindere goden” ook langere routes rijden. Alle gebruikte eBikes waren full suspensions met brede banden, wat natuurlijk een groot voordeel is in de afdalingen. Eén van de eBikers had vooraf gevraagd of hij niet met zijn eigen maten (biobikers) mee mocht fietsen, maar na de eerste etappe met de eBikers had hij daar al geen behoefte meer aan. Met alleen eBikers hoef je je niet aan te passen en ze zijn “net zo gezellig” als je eigen maten.

HochSauerland trails

Op en af, draaiend en kerend bij Winterberg

Hoogtepunt van deze laatste etappe vormden wel de natuurtrails bij Winterberg. Deze trails liggen naast en deels tussen de Bikeparktrails van het Bikepark Winterberg. Het is een echt doolhof, waarbij je steeds weer een pittig stuk moet klimmen voordat je op de volgende geweldige singletrail mag afdalen. Juist voor dit terrein is een eMTB natuurlijk zeer geschikt. Nemen we die trail ook nog? Natuurlijk, want een klim extra, daar draaien we onze hand niet voor om. Na een lekkere lunch in de dorpsstraat van Winterberg beklommen we nog de Kahler Asten en reden we trailsurfend terug naar Niedersfeld.

HochSauerland trails

Steeds meer eBikers

Ook bij de TransAlp Nauders-Como en de GiroSlovenia maakten eMTBers van ons aanbod gebruik. Dit aanbod is gericht op 2 categoriën eMTBers. De rode eMTBers hebben al veel gefietst en een goede techniek, maar hebben het op een eMTB met klimmen wat makkelijker en aangenamer. Ze kunnen daardoor ook langere tochten met meer hoogtemeters aan. De groene eMTBers zouden op een gewone MTB onze tochten niet kunnen rijden en hebben dus ook veel minder technische ervaring. Tot nu toe melden zich eigenlijk alleen deelnmemers uit de categorie rood zich, zo ook die Hochsauerland deelnemers. Er gaan wel af en toe groene eBikers mee op onze reizen, maar die melden zich dan niet vooraf als eBiker en rijden dan met de groene of blauwe biobikers mee. Daar hebben ze op een gewone bike niet genoeg conditie voor, maar met de eMTB lukt dat wel. Dit kan natuurlijk alleen op technisch makkelijke parcoursen, dus op reizen met hoogstens level 3, misschien 4! Wil je ook nog mee op een eMTB reis? Voor de HochSauerland Trails eMTB oktober staan al 12 deelnemers op de lijst en is er nog plaats voor meer of je nu eMTB groen of rood bent. Heb je zelf geen eMTB? Je kunt er makkelijk één huren in Winterberg, 8 km vanaf startplaats Niedersfeld.

HochSauerland trails

HochSauerland trails
     

Duitsland
GER
Bijna vol!

eMTB HochSauerland trails

Wil je eMTB-en op alle mooie (single-) trails van en tussen Willingen en Winterberg. Dan is dit je kans, want er zijn niet alleen maar brede grindpaden in het Sauerland!

07-10-2022 t/m 09-10-2022

Reislevel: 5/10

Niveaugroepen:    

Bekijken

vanaf
€292