Maatwerkreis Backcountry Vålådalen was een groot succes!

Een groepje doorgewinterde backcountry-langlaufers vertrok gezamenlijk vanaf Schiphol op vrijdag 11 maart. Een soepele vlucht naar Arlanda airport en een nachtje in de trein verliepen zonder vertragingen. Zo stond het groepje ’s ochtends vroeg op tijd in Undersåker (Jämtland) om daar meteen met een bustransfer naar het Vålådalen fjällstation door te reizen. Hier werden ze door gids Saar verwelkomd en zaten ze binnen no-time aan een eerste kop koffie.

Valadalen


Een goed begin

Een korte zelfstandige dagtocht leidde door mooie bossen en naar beversporen. Er lag heerlijke sneeuw en de eerste meters op de latten bevielen goed. Het middag-wafel-buffet beviel ook goed. Een beetje voor-eten is wel goed voor zo’n tocht, dus het dinerbuffet dat we in het Vålådalen fjällstation geboekt hadden was een mooie start! Daarna nog even bij elkaar zitten voor een eerste briefing: wie heeft welke voedselpakketten mee? Kloppen alle noodgegevens en zijn er nog andere bijzonderheden? Met deze ervaren groep is dat allemaal zo geregeld, een fijn begin! We weten wat we aan elkaar hebben en dat is belangrijk op een reis (avontuur!) als dit.

Valadalen

Valadalen

Valadalen

De weersvoorspellingen zijn goed, veel zon en warme temperaturen en we duimen dat de sneeuw niet te hard wegsmelt. Voor de eerste etappe komt dat allemaal goed. We gaan van Vålådalen naar de Stensdalsstugan. Deze etappe loopt nog helemaal door het bos, met veel dierensporen en mooie sneeuwvormen.

Valadalen

Valadalen

Valadalen

Naar één van de meest ruige plekken van het gebied

Op dag 2 verlaten we de boomgrens en trekken we naar Gåsen: één van de meest ruige plekken in dit gebied. Het hutje ligt blootgesteld aan weer en wind en je kijkt (bij goed weer) uit op de imposante bergmassieven van Helags en Sylarna. We genieten van een prachtige zonsondergang en van elkaars gezelschap. We hebben het hutje voor onszelf en dat biedt alle kans op mooie gesprekken na het avondeten.

Valadalen

Valadalen

Valadalen

Dalen, meren en steile wanden

Op dag 3 en 4 trekken we door brede dalen, over bevroren/ besneeuwde meren en met steile wanden aan beide zijden. Vooral de sauna bij de hut Lunndörren is een belevenis: er is een ijswak in het bevroren meer gehakt en we wagen ons er allemaal aan! Wat een bikkel-ervaring is dit, echt Zweden op zijn best! Gelukkig zijn we er twee avonden, waardoor we optimaal van de sauna kunnen genieten.

Valadalen

Valadalen

Valadalen

Wat een avontuur

De temperaturen zijn inmiddels hard gestegen en te warm voor het seizoen. Daarom besluiten we de laatste twee etappes door het bos af te leggen. In het prachtige en uitgestrekte gebied van Vålådalen is onderweg veel te zien: de ijstijd heeft echte Piramides (Pyramiderna) achtergelaten en ook het Issjödalen is indrukwekkend. Samen met beverknaagsels en een tochtje over de rivier kunnen we deze dagen zeker nog avontuurlijk noemen!

Valadalen

Valadalen

Valadalen

Helaas komt ook aan zo’n mooie week als deze een einde en moeten we het doen met de zogenoemde Skol-Ingeborgsforsen, een bekende waterval bij Östra Vålådalen, als afsluiting. Van daaruit gaan we met de bus en trein naar Ostersund, waar we ons gezamenlijk te goed doen aan een feestelijk tapas-diner.

Valadalen

Valadalen

Het was super, dankjulliewel en ik heb nu al zin in volgend jaar!


Saar