Paul de Vries gids van het Vasa Fiets Team

Paul de Vries

Paul de Vries

MTB Instructeur/gids

Welke Vasa fietsdisciplines doe je?

MTB-en, eMTB-en

Wanneer en hoe ben je met MTB'en in aanraking gekomen?

Ik ben op latere leeftijd gaan mountainbiken dankzij mijn lokale sportschool die een uitje organiseerde om een rondje op het parcours van Schoorl te doen. Na dit eerste rondje, dat ik overigens grotendeels lopend moest afronden door kramp, ben ik compleet verslaafd geraakt aan het mountainbiken. Eerst op een huurfiets, toen een eigen fiets en zoals het dan gaat daarna nog meer eigen fietsen.

Wat was je eerste fietsreis met Vasa Sport?

Mijn eerste fietsreis met Vasa was Nauders-Riva del Garda, zeer slecht getraind maar dankzij het advies van onze fantastische gids - Johan die aangaf niet op op reserves te gaan rijden, dan heb je er de hele week wat aan. En de tips onderweg: hoe een haarspeldbocht te rijden of hoe een trap af moet rijden (Madonna di Campignola). Het was het een fantastische week en was ik compleet verslaafd aan reizen met Vasa. Elk jaar weer en meerdere weekenden per jaar. Fantastisch om te ontsnappen aan het werk en een week of weekend alleen maar fietsen bezig zijn.

Paul de Vries

Wat is jouw favoriete Vasa reis en waarom?

Engadin Panorama - Deze reis heeft zoveel mooi trails, Fantastisch.

Wat doe je naast het gidsen?

Ik ben fulltime mountainbike gids en instructeur, Wij verhuren een 2 persoons vakantiewoning en organiseren wij MTB vakanties voor de minder gevorderden maximaal 6 personen in de Morvan in Frankrijk - kijk maar eens op MTBMorvan.com de ideale opstap voor dat je een reis in de alpen doet of gewoon om te genieten van een fiets belevenis in het mooiste bosgebied van Frankrijk.

Paul de Vries

Heb je nog een leuk fiets gerelateerd verhaaltje met ons te delen?

Eén? Wel een heleboel! Ga er maar eens voor zitten, maar uit de top 10 de volgende.
Het was tijdens de klim van Ischgl naar de Fimberpass. We stoppen altijd bij de Heidelberghutte om een bakkie te doen. En daar was gids Henk (niet zijn echte naam) met zijn blauwe groep die net ook bij de Hut aankwam koppen te tellen en hij miste een deelnemer... Wat? Henk keek bij ons rond en kon zijn deelnemer niet vinden, dus Henk vanaf de Heidelbergerhutte terug naar het middenstation want ergens zou de beste man nog fietsen. Zijn groep en de andere groepen zaten te genieten van een bakkie met apfelstrudel of iets anders lekkers.

Nadat alles op was en de groepen begonnen aan het loopstuk naar boven kwam gids Hank aan bij zijn groep, hij had de deelnemer niet gevonden! Nadat zijn groep klaar was met eten en drinken wilde ook wel aan het laatst stuk beginnen. Op dat moment komt zijn missende deelnemer met zijn fiets naar beneden gelopen naar de Heidelbergerhutte. Wat bleek, de man had alleen oog gehad voor het achterwiel van zijn voorganger, was de Heidelbergerhutte voorbij gegaan en volgde de man voor hem. Pas na een enorme wandeling met de fiets boven op de pass kwam er achter dat zijn voorganger een duitser was en dus helemaal niet zijn groep hoorde! Vertwijfeld heeft hij daar gestaan terwijl die Duitser doorging en besloot toen maar terug naar de Heidelbergerhutte te lopen. Helaas voor hem geen koffie met want Henk ging met zijn groep direct weer klimmen. De man was die eerste dag zo kapot dat hij daarna alleen nog maar geel kon rijden.

Paul de Vries

Wat vind jij er het leukste aan om met deelnemers op stap te zijn? Heb je een leuke anekdote die je met deelnemer(s) hebt meegemaakt?

Ik vind het leukste om met een groep op pad te zijn die je door de juiste begeleiding zo kan laten genieten dat ik daar weer van geniet! De deelnemers die met mij fietsen rijden nooit verkeerd, want wij oefen geregeld bochtje linksom in de ochtend (bochtje rechtsom in de middag), dus wanneer de gids fout rijd, wordt er dus niet verkeerd gereden maar hebben wij een extra plek om bochtje linksom te oefenen HAHA En bochtjes maak je zonder voet aan de grond.. 

Heb je nog tips aan deelnemers van de reizen?

Doe rustig aan, de eerste klimmen rij je altijd rustig. Rijdt de groep te hard, zak af naar een andere groep, je hebt tenslotte vakantie!

Terug naar het Vasa fiets team