Gijs-Jan Lavèn gids van het Vasa Fiets Team

Gijs-Jan Lavèn

Gijs-Jan Lavèn

Reisleider en MTB/racefiets gids

Wanneer en hoe ben je met MTB'en en racefietsen in aanraking gekomen?

Ik ben op mijn dertiende begonnen met racefietsen. Tijdens de Tour du France in de zomer van 1997 ben ik gegrepen door het fietsvirus, het wielrennen boeide me enorm (en nog steeds). Die betreffende zomer pakte ik vaak de hybride fiets van mijn vader om lange stukken te fietsen, een jaar later kocht ik mijn eerst racefiets; een Koga Miyata. Vanaf dat moment ben ik meer en meer gaan fietsen. Veel later toen ik 22 was ben ik door Vasa Sport gaan mountainbiken, wat ik eigenlijk nog veel leuker vond dan racefietsen. Nu doe ik beide nog steeds veel en graag. 

Wat was je eerste fietsreis met Vasa Sport?

Mijn eerste reis met Vasa Sport was de Salzburg - Venetië Transalp op de racefiets in 2006. Ik liep net een paar weken stage bij Vasa, via de studie Sportmanagement. Toen vroeg Marco Puik mij of ik geen zin had om als chauffeur mee te gaan om de Salzburg - Venetië te begeleiden. Natuurlijk wilde ik dat maar al te graag, ook kon ik mijn eigen racefiets meenemen om af en toe zelf een stukje te fietsen. Na een paar dagen werd een van de gidsen tijdens die reis ziek en mocht ik hem als gids vervangen. In die tijd gidste we de racefietsreizen nog zelf, GPS-en waren nog niet zo gebruikelijk. De eerste mountainbike reis die ik begeleid heb was een jaar later, dit was ook meteen mijn eerste mountainbike ervaring, haha. Ik werd in het diepe gegooid en vond dat zelf natuurlijk prima maar ook super spannend. In die week heb ik heel veel geleerd zowel mountainbike skills als gids skills. De reis van de Hutten Transalp van Ramsau naar de Millstätter See. Dat gidsen beviel van beide kanten zo goed dat ik sindsdien iedere zomer vele reizen reizen begeleid op zowel de racefiets als de mountainbike. 

G Laven Giro Stelvio


Wat is jouw favoriete Vasa reis en waarom?

Het gebergte rond de Stelvio is mijn favoriet! Als ik zou moeten kiezen dan ga ik voor de Giro Stelvio, Ischgl - St. Moritz Transalp of de vroegere Ischgl - Poschiavo Transalp. Het is trouwens moeilijk om een favoriete Transalp aan te wijzen. Iedere reis heeft namelijk zijn eigen karakter en charmes. Wat ik mooi vind is de verandering van het gebergte en de cultuur tijdens een Transalp, je rijdt in een week door verschillende landen en zo ook verschillende culturen met ieder zijn eigen gewoontes, gebruiken, gebergte en culinaire hoogstandjes. Zo vind ik bijvoorbeeld ook de Tour de Mont Blanc of de Matterhorn Transalp fantastisch mooie reizen. 

Wat doe je naast het gidsen?

Ik ben fulltime gids. In de winter werk ik als ski- en snowboard gids overal ter wereld. En in de zomer als mountainbikegids. Deze afwisseling tussen zomer en winter en beide activiteiten is perfect! Aan het eind van de winter heb ik heel veel zin om weer te gaan mountainbiken en andersom, het vult elkaar heel goed aan en volgt elkaar uitstekend op. Om altijd met leuke, sportieve mensen in de bergen op pad te zijn is een voorrecht. 

Gids Gijs-Jan

Heb je nog een leuk fiets gerelateerd verhaaltje met ons te delen?

Een deelnemer vertelde na een aantal dagen Transalp dat hij ‘s nachts zo’n verschrikkelijke honger had dat hij het enige dat ie te eten had op zijn kamer, twee gelletjes om 02.00 uur ‘s nachts naar binnen had gewerkt, haha. Van slapen is weinig meer gekomen die nacht.

Wat vind jij er het leukste aan om met deelnemers op stap te zijn? Heb je een leuke anekdote die je met deelnemer(s) hebt meegemaakt?

Het mooiste om met groepen op pad te zijn vind ik om van een groep individuen een hecht team te smeden. Mountainbike is een teamsport, je doet het met elkaar. Aan het begin van een week zijn mensen vaak wat gespannen en soms iets onzeker. Ik vind het gaaf om te zien hoe mensen in een week groeien, zowel op de fiets als naast de fiets. Mensen worden iedere dag handiger en beter op de mountainbike, ze verleggen grenzen en doen dingen die ze nooit als voor mogelijk hadden gehouden. Het geeft me een kick om mensen een onvergetelijke ervaring te laten beleven. En het meest dankbare is als de groep individuen een goed op elkaar ingespeeld team wordt die contact met elkaar houden en het jaar daarop weer afspreken om met elkaar op Transalp te gaan. 

Heb je nog tips aan deelnemers van de reizen?

Vooral blijven genieten en heel veel plezier houden in het fietsen. Ieder jaar een bepaald doel stellen om naar toe te leven en te trainen helpt daarbij. Geen zomer meer zonder Transalp ;-)!
 

Terug naar het Vasa fiets team