‘Rondje’ Mont Blanc op de mountainbike

Eens in de twee jaar treffen Eijsden en Assen, Zuid- en Noord-Nederland, elkaar ergens in de bergen om samen een mountainbike uitdaging aan te gaan. Om het geheel nog meer te verbinden waren er dit keer ook 5 mannen uit Midden-Nederland bij. Deze laatste 5 werden direct perfect in de groep opgenomen en een club van 35 moedige mountainbikers was compleet om samen in zes dagen rond de Mont Blanc te fietsen.

Mountainbiken rond de Mont Blanc


Deze editie van de Tour de Mont Blanc begon dit keer niet in Bettex maar in het pittoreske dorpje Beaufort. Op de aankomstdag kwam de regen de hele dag met bakken uit de hemel waardoor er voor het infietsrondje niet veel animo was, oftewel nul animo!

Iedereen besloot beter weer af te wachten en dat werd beloond. Vanaf zondag, de eerste etappe, scheen de zon die ons gedurende de hele week volgde. Er werd gestart in twee rode en twee blauwe groepen richting Bettex waarbij tussendoor de Col du Joly overwonnen moest worden.

MTB Vasa Sport

Na een zware dag kwam iedereen voldaan binnenrollen op het terras van het hotel in Bettex. Hier kon men in de zon bijkomen door middel van hersteldrankjes of een biertje en een enkeling likte zijn spreekwoordelijke schaafwondjes.


De Alpine hoofdstad van de wereld

Etappe 2 bracht het peloton naar de alpine hoofdstad van de wereld: Chamonix. Maar voordat men daar aankwam moesten de mountainbikers eerste de Mont le Truc en de Col de Voza overwinnen.

Het aantal hoogtemeters voor de tweede etappe was beduidend minder dan tijdens de eerste etappe, namelijk 500 hoogtemeters minder. Toch werd deze etappe als veel zwaarder ervaren dan de eerste rit, dat komt omdat er in de tweede etappe letterlijk voor iedere hoogtemeter gevochten moest worden. Stijgingspercentages van meer dan 25% zijn geen uitzondering. En ook de afdalingen zijn stuk voor stuk zeer technisch; kortom een fantastische rit waarbij grenzen werden verlegd.

MTB Vasa Sport

Helaas was er in het bikepark vanaf de Col de Voza een lichte valpartij met aanzienlijke gevolgen te betreuren; een achillespeesblessure van één van de mannen uit Midden-Nederland.

De Eijsden-naren konden hun hart ophalen tijdens de technische trails, voor deze mannen en vrouwen is eigenlijk niets té technisch. De mannen uit Assen konden tijdens de zware beklimmingen hun talent tonen, dit zijn namelijk ware ‘stoempers’. De mannen uit het midden van het land bleken alleskunners te zijn en kwamen langzaam maar zeker in hun ‘flow’.


Lunchen met prachtig uitzicht

MTB Vasa Sport

Vanaf Chamonix werd de Col de Balme beklommen. Voordat men op de top aankwam werd er op 2000 meter gezamenlijk, in ontbloot bovenlijf, geluncht met schitterend uitzicht op het hele Mont Blanc massief.

MTB Vasa Sport

Vanaf de Col volgde een heerlijke trail, helaas maakte die trail het tweede en gelukkig tevens het laatste slachtoffer van de week. Door verkeerd uit te klikken brak één van de Eijsden-naren zijn onderbeen waardoor hij afgevoerd moest worden met een helikopter naar het ziekenhuis in Chamonix. De rest van de groep kon na het voorval gelukkig nog aardig genieten van de bijzondere mooie trail.


Zwitserland

De vierde rit brengt het peloton van Trient naar Champex in Zwitserland, een tussenetappe maar absoluut niet minder mooi. Iedereen genoot van de geëxponeerde trail boven Martigny en vervolgens van een welverdiende pizza in hetzelfde Martigny. Na de pizza moest er nog wel 1000 hoogtemeters worden afgelegd naar Champex, maar dat was voor niemand een probleem.

MTB Vasa Sport


Italiaanse pasta’s, wijn en koffie

De laatste twee etappes zijn de koninginnen- en de koningsrit van de Tour de Mont Blanc. Tijdens beide etappes gaat men over een adembenemende col van maar liefst 2500 meter hoogte.

MTB Vasa Sport

Respectievelijk de Col Ferret en de Col de la Seigne moeten overwonnen worden gevolgd door twee zeer verschillende, maar technische afdalingen. Tussen deze twee cols in werd er overnacht in het Italiaanse Courmayeur, hier deed men zich te goed aan Italiaans pasta’s, wijn en koffie.

MTB Vasa Sport

MTB Vasa Sport

Voordat men, na de Col de la Seigne, finishte in Beaufort werden de ‘punten’ nog één keer verdeeld op de Cormet de Roselend. In Beaufort aangekomen was de euforie groot en werden alle mountainbikers met bubbels en open armen ontvangen door chauffeur Jan.

MTB Vasa Sport

Op het terras van het kleine hotelletje werd lang nagepraat, gelachen en vooral genoten van de geleverde prestaties. Eijsden, Assen en Midden-Nederland bedankt!