Noorwegen op de Gravelbike: Fietsavontuur op indrukwekkende Gravelpaden

Beste gravelrider! Als ervaren fietser weet je dat er niets gaat boven de opwinding van een gravelbike-avontuur. En waar kan je beter je grenzen verleggen dan in het adembenemende Noorwegen? Gravelpaden die zich uitstrekken door indrukwekkende natuur, een perfecte setting voor een onvergetelijke fietsvakantie.

Gravelbike Norway

 

Ontdek de Gravelpaden van Noorwegen

Noorwegen, een land dat bekend staat om zijn majestueuze fjorden en ongerepte landschappen, herbergt ook een schat aan gravelavonturen. We hebben gesproken met drie doorgewinterde fietsgidsen, experts op het gebied van Noorse gravelpaden. Rob, Sandra en Rick reden vorig jaar in Noorwegen en delen hun avonturen en ervaringen.

  1. Hoogtepunten
  2. Unieke belevenis
  3. Voor wie?
  4. Praktische tips
  5. Nadelen?
  6. Kortom

We vroegen naar de hoogtepunten

Rob deelt zijn absolute hoogtepunten: de Slettefjellvegen op dag 3 en de Rallarvegen op dag 6. Deze dagen brachten niet alleen fantastische fietsmomenten maar ook vergezichten die tot de verbeelding spreken.

Ook voor Sandra waren deze dagen de kers op de taart. Schitterende uitzichten over meren, gletsjers en bergen maakten deze dagen onvergetelijk. Zelfs op dag 3, ondanks het mindere weer, bewees Noorwegen zijn grootsheid.

Dit is zo mooi, hiervoor hoef je echt niet naar Canada te gaan

Rick voegt hier aan toe: De hoogvlakte op dag 4 van Beitostolen naar Gol. Hier reed ik samen met Johan en hij zei mij: "hiervoor hoef je echt niet naar Canada te gaan, dit is gewoon nog mooier!"

Gravelbike Norway

 

De unieke gravel belevenis

Sandra onderstreept dat de gravelreis naar Noorwegen een fantastische belevenis is. Gravelwegen die uitnodigen om bereden te worden. Noorwegen zelf is een fenomenaal land waar elke etappe een nieuw verhaal vertelt. De ongerepte natuur, fjorden, bergen en meren maken deze reis onbeschrijfelijk mooi.

Ik kwam als wedstrijdrijder voor het schaatsen altijd in Hamar en we maakten daar regelmatig duurritten op de racefiets. Toen riep ik al hier ga ik ooit weer terugkomen :)

Rick is lyrisch over het landschap en de wegen. In Noorwegen is het gravelen zoals gravelbiken bedoeld is. Je fietst over 90% onverharde, rollende wegen met fijn knisper gravel en dan daarbij het indrukwekkende landschap!

Gravelbike Norway

 

Voor wie is deze reis geschikt?

Volgens Sandra en Rob kan elke gravelbiker mee. De racefietser die offroad wil en de mountainbiker die wat minder technische paden wil rijden komt hier volledig aan zijn/haar trekken.

De ritten van rond de 100 km met 1500-2000 hoogtemeters dagen je uit, maar het is vooral een toertocht waar je geniet van de omgeving, de inspanning en de rust.

Je rijdt zelfstandig met GPS dus je hebt alle vrijheid. Je fietst op je eigen tempo en dat kan soms met iemand samen of soms alleen of met een klein groepje, wat jij prettig vindt.

 

Praktische tips

Voor de gravelbike zijn alle banden van 38mm of meer een uitstekende keuze. Rijd je op een hardtail MTB dan is het advies om de banden aan te passen, vermijd dikke noppen en ga voor een smallere band.

Rob benadrukt warme kleding en goede regenkleding voor de onvoorspelbare weersomstandigheden op de hoogvlaktes.

Onderweg is er een verzorgingspost om je energie aan te vullen. Toch is het belangrijk om zelf voldoende eigen eten (repen) mee te nemen aangezien lunchplekken niet altijd voorhanden zijn.

Rick geeft nog aan: "Zorg dat je materiaal in orde is. Bikepackingtasjes en/of stuurtasjes zijn fijn om mee te nemen zodat je reserve kleding, repen, evt. zwembroek, etc. makkelijk kan meenemen."

Gravelbike Norway

 

Zijn er dan helemaal geen nadelen om te gravelen in Noorwegen?

"Het is een unieke reis en dan is een beetje gepuzzel en tijdig een planning maken de moeite zeker waard." aldus Rob.

De reis is wat hoger in prijs dan andere Vasa Sport fietsreizen, maar we zitten dan ook in uitstekende hotels met zeer uitgebreide diner- en ontbijtbuffetten. Hierbij zijn vooral de variaties in vis (zalm, kabeljouw) verassend.

Rick geeft aan dat de reis logistiek een uitdaging is. Niet voor de fietsen want die worden voor de deelnemers van Nederland naar Noorwegen en vice versa vervoerd. De uitdaging zit hem in de reis naar huis. Daarvoor moet je met de trein en die moet vooraf gereserveerd worden. Maar no worries, we helpen je met alle voorbereidingen.

De prijs van de reis is het dubbel en dwars waard, je krijgt echt waar voor je geld.

Gravelbike Norway

Kortom

Sandra deelt haar perspectief: Wil je iets anders? Ben je op zoek naar een unieke reis die je uitdaagt? Wil je een fysieke uitdaging? En, wil je genieten van de ongerepte natuur van Noorwegen met watervallen? Dan is deze reis een must. Zeker als je in combinatie met dit alles een avontuur wilt beleven dat verder gaat dan de gebruikelijke fietsroutes.

Dus, pak je gravelbike, bereid je voor op de onbekende paden van Noorwegen en ontdek de magie van dit adembenemende landschap.

Gravelbike Norway

Ontdek nu de gravelbike reis Norway >>

 

 

Noorwegen
NOR
Vol!

Gravelbike Norway

Gravelbiken door het hart en over de mooiste wegen van Noorwegen. Je rijdt 6 etappes langs bergen, meren, fjorden, rivieren,  sneeuw, ijs, puur natuurschoon!

21-07-2024 t/m 28-07-2024

Reislevel: 4/10

Niveaugroepen:        

Bekijken

vanaf
€1.696