MTB vakantie Livigno, wat een genot!

Op zondag 21 juli om kwart voor vijf ’s middags stonden alle dertien deelnemers en twee Vasa gidsen, voor het hotel klaar om het infietsrondje te gaan rijden. Het is een gemêleerd gezelschap. De jongste is veertien, de oudste drieënzestig. Er zijn ook een paar Belgische deelnemers bij. Doorgaans komt dit de sfeer zeer ten goede. Hoe dat komt weet ik niet. Vraag het hen, zij weten het vast.

mtb vakantie livigno


Acclimatiseren en infietsen

Het infietsrondje van de MTB-week Livigno is ooit in het leven geroepen om, zoals het woord al zegt, “even in te fietsen”. Iedereen heeft er een lange autorit op zitten. Op drie deelnemers na, die in Zwitserland wonen en werken, is niemand echt gewend aan de ijle lucht. Ja, zelfs de fietsen voelen anders aan. Ook weer vanwege die ijlere lucht zijn de banden iets harder en de vering iets stugger. Bij de banden scheelt dat al gauw tien procent. 

Na een kilometer komen we bij de eerste klim, een steil pad recht het dal uit. Er worden gelijk grote verschillen gemaakt. Sommigen passeren de gids alsof hij stil staat. Anderen raken behoorlijk achterop of moeten afstappen. Gelukkig zijn we met twee gidsen, zodat we waar nodig de groep kunnen splitsen. Daarnaast wijst de ervaring trouwens uit dat de snelste starters na verloop van tijd wat temperen en de langzamere starters op den duur in hun ritme komen. Desalniettemin kom je op dag twee beter beslagen ten ijs als je aan het infietsrondje hebt meegedaan.

Aandacht voor techniek

Op dag twee wordt er uitgebreid aandacht besteed aan stuurgedrag, het effect van “de bocht door kijken”, de invloed van de positie van je lichaam op het gedrag van je fiets en wat er gebeurt als je op sommige plekken wel, of juist niet, remt. Je hoort wel eens de term “remmen is angst” maar als je weet waar en hoe je het best kan remmen, verdwijnt de angst juist en krijg je er snelheid voor terug. Na deze oefeningen maken we een mooie ronde waarbij we Livigno nooit ver uit het oog verliezen. Bovenop “Passo Eira” vinden we een plekje voor de lunch, waarna we afdalen over een blauwe downhill route.

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

Hier wordt aangeraden het zadel lager te zetten. Iets waar sommige deelnemers toch nog wat moeite mee hebben. Op de millimeter afgestelde zadelhoogtes of krassen op de zadelpennen is voor sommige toch een reden er vanaf te blijven. En dat is natuurlijk prima. Er komt dan echter wel wat meer bij kijken om al dat gehobbel en gestuiter op te vangen. Ook de bandenspanning komt in deze afdaling weer even ter sprake. Als je het verschil wil voelen tussen een te harde en een goede bandenspanning kun je daar het best mee experimenteren halverwege een afdaling. Je kunt dan per direct het verschil waarnemen. En ook dit is weer heel persoonlijk. Ook hier is geen wet van Meden en Perzen.

mtb vakantie livigno reis

 

Dagje afdalen!

Op dag drie kopen we een liftpas en mogen de hele dag de nadruk leggen op dalen. We willen veel oefenen en veel kilometers maken en dan is een pas om met de lift naar boven te kunnen een ideaal middel. Helaas gaan we niet direct de bult op. Eerst nog even op een grasveldje de verschillende technieken doornemen. En dat is eigenlijk ook wel handig, want eenmaal boven is het lastig de groep centraal te houden. De aanwijzingen zijn gericht op het sturen met het hele lichaam. Kijken waar je heen wilt is een steeds terug komend thema. 

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

Ook oefenen we het verkanten van de fiets. Bij deze houding duw je je stuur naar de grond en ga je aan de andere kant op je pedaal staan. Een beweging die je in het vlakke Nederland niet vaak nodig hebt. Om half elf gaan we eindelijk de berg op, waar vele tientallen gave kilometers trail op ons liggen te wachten.

mtb vakantie livigno reis

Een echte Vasa etappe

Op dag vier krijgen we een heuse Vasa etappe. Vandaag mogen we ons zelf weer bewijzen. Vandaag mogen we alles zelf trappen. Dus voor elke hoogtemeter moet geknokt worden. Bij tijd en wijle zien we gezichten om ons heen van deelnemers die even geen behoefte hebben aan een gesprekje. Er moet gewerkt worden. Het mooie is wel dat diegene die eerder boven zijn, je er de laatste tientallen meters middels aanmoedigingen doorheen helpen. Vandaag komen we door prachtige Alpenweiden, langs indrukwekkende stuwmeren en we dalen af langs gave flowtrails. 

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

 

mtb vakantie livigno reis

Het venijn zit hem vandaag echter toch wel in de staart. Denk je dat je er bijna bent, zie je het hotel bij wijze van spreken zo goed als liggen, komt er na elke afdaling en bocht, toch weer een gemene steile klim. Maar als we dan eenmaal aankomt, wacht ons daar wel de luxe van een vier sterren hotel. Ook voor de mensen die in de dependance slapen, is er de mogelijkheid gebruik te maken van de wellness en de sauna. En om zeven uur het vier gangen menu en de salade bar. Geen straf.

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

Taart en een heroïsche afdaling

Dag vijf rijden we per taxi met fietsentrailer naar de Zwitserse grens. Gelijk in het zadel wacht ons een prachtige trail. Om van het uitzicht te genieten, moeten we even een voetje aan de grond zetten, want fietsen en om je heen kijken gaat op dit pad lastig. 

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

Soms moet er voor elke meter geknokt worden. Er lijkt geen eind aan te komen en om elke bocht is het weer even mooi. Maar we moeten ook nog opschieten. We doen om elf uur een bakkie met taart en willen dat het liefst om één uur, half twee weer doen bij een wijde alm. Als we hier te laat zijn, wordt het lastig nog ergens wat te scoren. Dus we hebben een flinke etappe en moeten nog opschieten ook. We redden het gelukkig en met een gevulde maag rijden we verder richting de meest heroïsche afdaling van de hele week. Iedereen moet afstappen. Het zijn niet de gidsen die dat zeggen, dat is het pad. Maar ja, zoals zo vaak: als de paden steeds mooier worden, zijn ze op een gegeven moment te mooi om waar te zijn. 

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

Onweer!?

Dag zes van de MTB-week Livigno begint bewolkt en er is kans op onweer. Deze onweer is zo plaatselijk dat het lastig is te voorspellen hoe dat uit zal pakken. Sommige nemen een rustdag en gaan Livigno in om tax free te shoppen. De drie Belgen kopen elk een liftpas om nog een dag flink te kunnen dalen. De rest gaat in twee groepen een ronde doen. Beide groepen beginnen met de klim naar een uitkijkpunt van waar je zowel het hele stadje als wel het meer van Livigno kunt zien. Om hier te komen nemen we een trailtje dat we zowel heen als terug fietsen. Op sommige plekken kijk je aan twee kanten naar beneden.

mtb vakantie livigno reis

Als we hiervan zijn teruggekeerd, splitsen we. De ene groep fietst de route parallel aan de Foscagno pas. Na de lunch slaat het weer in hun nadeel om. Ze moeten een nogal verlaten gebied doorkruisen en dat biedt te weinig vluchtroutes. Hun weg vervolgen is helaas niet aan te raden. Ze keren om, maar kunnen dichter bij Livigno toch nog afsluiten met een mooie afdaling.

mtb vakantie livigno reis

De andere helft blijft dichter bij Livigno. Pakt een mooie flowtrail om vervolgens kilometers lang een pad te volgen dat net boven de boomgrens op en neer gaat. Vlak voordat de dreiging van het onweer serieuze vormen aan neemt, bereiken ze een lunchplek. Na de lunch keren ze naar het hotel terug om het lichaam te trakteren op wat rust.

mtb vakantie livigno reis

mtb vakantie livigno reis

De Carisello

Op de laatste dag sluiten we af door via de achterkant de Carisello op te fietsen. Een klim waar je, inclusief een bakkie koffie en een apfelstrudel, gerust twee en een half uur voor uit kunt trekken. 

MTB vakantie livigno reis

Eenmaal boven fietsen we via een “luchtig pad” naar de Madanon. Dit is de beschermheilige van de stad. Het luchtige pad loopt over een helling waar sommige mensen hoogtevrees van zouden krijgen. Als je er zou vallen lig je weliswaar gelijk stil, als je een bal zou laten rollen kun je hem in Livigno gaan ophalen. Luchtig dus. Een prachtig mooie route om de week mee af te sluiten. Hoewel afsluiten...

mtb vakantie livigno reis

Na de lunch op 2800 meter krijgen we weer de zelfde afdalingen als op dag drie. Dus eigenlijk is dat de afsluiting. Het wordt een rit in stijl. Als het op de top nog miezert, is daar halverwege de afdaling geen sprake meer van. Een ieder ervaart op zijn eigen manier of zijn kleding toereikend is. Om nog iets van het pad te kunnen zien kijken we over onze brillen heen. We pakken de langste afdaling om het eind van de rit zo lang mogelijk uit te stellen. Onder aan de bult geven we elkaar high fives, met een lach op onze gezichten die vastgevroren lijkt te zijn.

mtb vakantie livigno reis


Ook op MTB vakantie in Livigno?

Check ons reisaanbod in Livigno op de website:

MTB vakanties Livigno >>

Italië
ITA

MTB-cursus week Livigno

Verbeter je fietskills en maak mooie tochten in het MTB-mekka van Europa. De hele week verblijf je in een prachtig 4-sterren hotel dat helemaal gericht is op mountainbikers.

05-09-2020 t/m 12-09-2020

Reislevel: 3/10

Niveaugroepen:    

Bekijken

vanaf
€813