De Stelvio onverhard beklimmen en nog veel meer hoogtepunten!

Livigno in Italië vormde het decor van de start van de Giro Stelvio. De Giro Stelvio is inmiddels één van ‘de klassiekers’ bij Vasa Sport. En dat is niet zonder reden, deze rondtocht door het hooggebergte van Oostenrijk, Italië en Zwitserland zit namelijk vol met letterlijke en figuurlijke hoogtepunten.

mtb reis stelvio transalp


De voltallige groep had zich op zaterdag verzameld voor het infietsrondje in Livigno. Na een uitgebreide briefing, een lekker diner en een welverdiende nachtrust maakte we ons op voor de eerste etappe naar Bormio. 

mtb reis stelvio transalp

mtb reis stelvio transalp

De volgende dag, op zondag, vertrokken we via de Mottolino of de Carosello en de Passo di Foscagno naar Bormio. De eerste etappe bestaat veelal uit trails! Vanaf de Carosello daalde de rode groep de enorm lange flowtrail naar het meer van Livigno af en de blauwe groep bedwong de hoogte trail boven Livigno voordat we gezamenlijk de Passo di Foscagno beklommen. Ook de Passo di Foscagno wordt in zijn geheel beklommen via een uitdagende trail. 

mtb reis stelvio transalp

mtb reis stelvio transalp

mtb reis stelvio transalp

De beklimming van de beruchte Passo Zebru

Aangekomen in Bormio genoten we onder het genot van een biertje van de WK-voetbalfinale in de lobby van het hotel. Daarna volgde een Italiaans 5-gangen diner en de briefing voor de volgende etappe. De tweede etappe is een rondtocht, Bormio-Bormio, over de beruchte Passo Zebru van maar liefst 3005 meter hoog. 

mtb reis stelvio transalp

mtb reis stelvio transalp

De weergoden waren ons goed gezind en lieten het toe dat we de Passo Zebru konden oversteken. Hiervoor moet je eerst 1800 hoogtemeters klimmen waarvan de laatste hoogtemeters voor de pas steeds zwaarder en steiler worden. 

mtb reis stelvio transalp

mtb reis stelvio transalp

Op de pas aangekomen genoten we van onze prestatie en het fantastische uitzicht over de Italiaanse Alpenreuzen zoals de Gran Zebru en de Monte Cevedale. Daarna volgt een extreem lange en uitdagende trail terug naar Bormio. De blauwe groep klom vanuit een schitterend dal naar Albergo dei Forni alvorens af te dalen over een snelle trail door het bos naar Bormio. Wederom genoten we van een heerlijk Italiaans diner in ons favoriete TransAlp hotel in Bormio.

De Stelvio onverhard beklimmen

Voor de derde etappe stonden er vooral heel veel klimmende kilometers op het programma, de derde etappe eindigt namelijk op de Stelvio (2758 m)!

mtb reis stelvio transalp

mtb reis stelvio transalp

Na de lunch en de beklimming van de Torri di Fraele belanden we plotseling midden in de ‘echte TransAlp wedstrijd’ die die dag van Livigno naar Bormio liep. Het was mooi om even in de drukte en de hectiek van deze beroemde wedstrijd verzeild te raken, maar ook aangenaam om na een paar kilometer weer van het wedstrijdparcours af te slaan en in alle rust en stilte de onverharde beklimming van de Stelvio te vervolgen.

mtb reis stelvio transalp

Moe en voldaan bereikten we de Passo Stelvio waar we ons tegoed deden aan een lokaal ‘Vinschgau broodje sauerkraut mit bradwurst’ en ons verwonderden over de kermis die zich daarboven afspeelde; oldtimers, skiërs, wielrenners en Ferrari’s passeren elkaar daar op de top. De top van de Stelvio was tevens onze overnachtingsplek.

Wakker worden op 2758 meter

De volgende dag werden we wakker met een kraakhelder blauwe hemel en een stralende zon. Het eerste wat we ons te wachten stond in de vierde etappe was de afdaling van de Stelvio met zijn 48 haarspeld bochten.

mtb reis stelvio transalp

Na de afdalingen van de Stelvio pakten we de lift naar de Furkelhütte om het tweede deel van de Goldsee trail te rijden. De finishplaats van de vierde etappe was Nauders in Oostenrijk. Hier aangekomen bewonderden we als hele groep de prestaties van Tom Dumoulin in de Tour de France en daarna schoven we aan voor een goed gevulde pizza.

De beroemde Uina Schlucht

Deze Schlucht die in de eerste wereldoorlog is uitgehakt verbindt Zwitserland met Italië. Met de fiets aan de hand bedwongen we de Schlucht. Daarna volgt een uitdagende trail in stijgende lijn naar de lunch in de Sesvenna Hütte op 2300 meter.

mtb reis stelvio transalp

mtb reis stelvio transalp

Misschien wel de mooiste etappe van deze reis

Deze etappe gaat van Zwitserland naar Livigno in Italië door het Val Mora dal, een uitgestrekt en onbewoond dal op ruim 2000 meter hoogte..

mtb reis stelvio transalp

mtb reis stelvio transalp

Na een typisch Italiaanse lunch beklommen we de Passo val Trela, de Passo d’Eira en de Mottolino om vervolgens af te dalen over de ‘blue line’ of de hoogte trail naar Livigno. Net voor een gigantische regen- en onweersbui kwamen we binnen in het hotel waar we deze onvergetelijke week ook gestart waren. Onder het genot van een glas bubbels werd er nog lang nagepraat over de bijzondere ervaringen en de geleverde prestaties.

Bekijk de onderstaande video voor een impressie van deze reis

Deze reis ook beleven? Dat kan!

In september gaan we weer. Bekijk de reispagina voor de exacte data, informatie en prijzen:

Giro Stelvio >>