Moutainbike Walhalla van de Alpen

De Dolomieten vormen het decor van de Fanes Sella Ronda. Niet voor niets zijn de Dolomieten één van de meest populaire bestemmingen in de Alpen om te mountainbiken. Het ene bikepark volgt het andere bikepark namelijk op en de ene beklimming is nog mooier dan de andere. Bovendien zijn er allemaal liften waarmee je hoogte kan winnen om zo nóg meer afdaalmeters te maken. Een terecht mountainbike Walhalla!

Fanes Sella Ronda

 

Tijdens de Fanes Sella Ronda zijn er twee varianten te rijden, de route zonder liften en de panoramaroute met gebruik van liften. In de nazomer van 2021 vertrokken we met een grote groep enthousiaste moutainbikers vanuit St. Vigil naar Cortina d’ Ampezzo voor de eerste etappe van deze indrukwekkende Ronda door de Dolomieten. Er werd gereden in 4 verschillende groepen: een Panoramagroep, een groene, blauwe en een rode groep zonder gebruik van liften. 

Fanes Sella Ronda

Fanes Sella Ronda

Fanes Sella Ronda

Meteen staken we het adembenemende Fanes gebergte over gevolgd door de zware klim naar de Tre Croci boven Cortina. De panorama groep ‘beklom’ deze klim met behulp van de lift. Na een spectaculaire afdaling naar Cortina werden we door chauffeur Aad ontvangen in een mooi en statig hotel midden in het mondaine skioord Cortina. 

Fanes Sella Ronda

Fanes Sella Ronda

Fanes Sella Ronda

De mooiste afdaling van de week

Het weer was geweldig goed. Perfect nazomer weer met ideale temperaturen voor een week fietsen in het hooggebergte! We genoten van de vergezichten, Italiaanse lunches op hoogte en trails die er door het droge weer perfect bij lagen. Vanuit Cortina ging de hele groep over het Cinque Torri naar Rocca de Pietore gelegen aan de voet van de Passo Fedaia. Het gidsenteam maakte zich voorafgaand aan de etappe een beetje zorgen om omgevallen bomen die de afdaling wellicht zouden blokkeren. Maar nadat de rode groep als een soort verkenners het verlossende telefoontje gaven dat de afdaling in zijn geheel perfect te rijden was, volgden de andere groepen. Dit was misschien wel de mooiste afdaling van de hele week met rotsige trails, paadjes door het bos en gave schotter stukken. 

Fanes Sella Ronda

Fanes Sella Ronda

 

Naar het dak van de Ronda

De volgende dag werd de Passo Fedaia door de voltallige groep beklommen. Deze verharde pas wordt gezien als een van de zwaarste beklimmingen van de Dolomieten. Alsof dat nog niet genoeg was beklom iedereen direct na de Fedaia de Passo Pandon. Vanaf het terras op de top van de klim werd iedereen aangemoedigd tijdens de laatste zware meters bergop. De Panoramagroepen knalden daarna de trails af naar Arabba en de Pordoi en met behulp van de liften werden alle trails in het dal afgevinkt, een enkele trail zelfs 2 keer! De groepen zonder lift reden nog de legendarische Bindelweg met uitzicht op de Marmoladagletsjer. ’s Avonds tijdens het Italiaanse diner genoten we na van de uitdagende trails die we die dag gereden hadden. 

Fanes Sella Ronda


G-krachten

Vanaf Arabba ging de route verder naar Wolkenstein in het Val Gardenadal. De Panorama groep besloot om zo min mogelijk hoogtemeters op eigen kracht te maken en zoveel mogelijk liften te nemen. Onder andere de heftige graad-trail vanaf het skigebied van Canazei werd overwonnen. Deze trail is niet alleen landschappelijk fantastisch maar ook zeer technisch. De beste dalers uit de groep konden hun hart ophalen. Andere groepen beklommen het onbewoonde Val Duron vanuit Canazei. Voor de rode groep werd het zoals gewoonlijk gewoon weer een etappe met ruim meer dan 2000 hoogtemeters. Als toetje van de dag daalde het hele peloton de easy jump trail af met jumps die gigantisch waren en kombochten waarin je je kon verstoppen! Bijna misselijk van de g-krachten kwamen we aan in het gezellig, drukke Wolkenstein. 

 

Fanes Sella Ronda

Mountainbiken op de grootste alm ter wereld

We hoefden voor het begin van de vijfde etappe niet uit te checken want we zouden een rondje Wolkenstein fietsen. De grootste alm ter wereld stond vandaag op het programma, de Seiseralm. We genoten van het bijzondere landschap en een gezamenlijke lunch op het hoogste punt van de alm. Na de lunch dachten we in één keer af te kunnen dalen naar het Val Gardena. Dat bleek echter niet zo te zijn... De geplande afdaling was geblokkeerd door werkzaamheden waardoor we een ommetje moesten maken van een kleine 150 hoogtemeters over een mooi wandelpad. 

Fanes Sella Ronda

Fanes Sella Ronda

Het Sella- en het Fanes-massief gerond

De laatste dag van de Ronda was aangebroken. Dit is misschien wel de dag met de meeste trails en afdaalkilometers. De Gardenatrail, de Pralongiatrail, de Kreuzkofeltrail en de trail terug naar St. Vigil stonden op het programma. Met liften, over schotter en over de weg beklom men op verschillende manieren de Passo Gardena. De laatste hoogtemeters van de week werden volbracht op de klim vanuit Picolein naar St. Vigil. Nog een laatste keer 500 steile hoogtemeters voor de slotafdaling van de Fanes-Sella Ronda. In St. Vigil kwamen alle groepen euforisch en zonder kleerscheuren over de streep rollen en werd de succesvol volbrachte Fanes-Sella Ronda op grootse wijze gevierd tijdens de bonte avond. Nico en Wilbert uit Barneveld hadden een avondvullend programma voorbereid met speeches, cabaret en muziek. We hebben gelachen, gezongen en geproost tijdens deze onvergetelijke avond na een perfecte week mountainbiken door de Dolomieten. 

Italië
ITA

Fanes-Sella-Panorama (Arabba)

Hou je van afdalen? Dan is deze reis met liften echt iets voor jou! Fiets door twee van de bekendste bergmassieven in de Dolomieten.

04-09-2021 t/m 11-09-2021

Reislevel: 7/10

Niveaugroepen:      

Bekijken

vanaf
€942

Italië
ITA

Fanes-Sella Ronda (Arabba)

Fiets door twee van de bekendste bergmassieven in de Dolomieten. Deze nieuwe ronde brengt alles wat jij, als enthousiaste mountainbiker, begeert.

04-09-2021 t/m 11-09-2021

Reislevel: 8/10

Niveaugroepen:      

Bekijken

vanaf
€942

Italië
ITA

Fanes-Sella-Panorama

Hou je van afdalen? Dan is deze reis met liften echt iets voor jou! Fiets door twee van de bekendste bergmassieven in de Dolomieten.

26-06-2021 t/m 03-07-2021

Reislevel: 7/10

Niveaugroepen:      

Bekijken

vanaf
€932

Italië
ITA

Fanes-Sella-Ronda

Fiets door twee van de bekendste bergmassieven in de Dolomieten. Deze ronde brengt alles wat jij, als enthousiaste mountainbiker, begeert.

26-06-2021 t/m 03-07-2021

Reislevel: 8/10

Niveaugroepen:      

Bekijken

vanaf
€932