Mountainbiken in de Ardennen, een bijzondere editie

De weersvoorspellingen waren even helemaal van slag. Het beloofde mooie weer werd op onze eerste dag en de voorgaande nacht ingewisseld voor een ware zondvloed. Het werd een weekend waarin heel België met zware wateroverlast en overstromingen te maken had.

mountainbiken ardennen weekend reis


De parkeerplaats in Coo stond nog net droog, maar de rustige Amblève was veranderd in een bruine kolkende watermassa die bij Coo in een spectaculaire waterval naar beneden stortte.

mountainbike ardennen weekend reis

mountainbiken ardennen weekend reis

De zorgen van de deelnemers over het lot van hun auto’s werd gevoed door een grap van campinghouder Matthijs na ons telefoontje:

Geen probleem. De auto's hebben maar één uurtje onder water gestaan. Even de hoge drukspuit er over en de deelnemers merken er niets van.

Gelukkig was er ook een deelnemer die via zijn telefoon de status van zijn Tesla kon checken. Wat hij dan ook elk uur deed tot geruststelling van de overige deelnemers.

Dit maakte het extra uitdagend

Ondanks de regenval gingen we op pad met 19 enthousiaste deelnemers, chauffeur Peter, de gidsen Hans, Rigo en Rob en gids in opleiding Iris. Bij het klaarmaken voor vertrek was het gelukkig even droog. Na een kop koffie en een korte briefing begonnen we vol goede moed aan de eerste etappe. Nou is de Ardennen Trekking al één van de zwaarste Vasa-weekenden, maar de diepe geulen, losse stenen en takken op de trails, maakten deze editie extra zwaar en uitdagend. Daartegenover stond een schitterende route met prachtige uitzichten en leuke paadjes.

mountainbiken ardennen weekend reis

Iets later dan normaal kwamen we aan in het comfortabele hotel net buiten Malmedy. Nog ruim op tijd om de fietsen weer grondig schoon te maken, lekker te douchen en nog even een drankje te drinken in de lobby.

Een stuk aangenamer

De tweede dag werden we beloond met een hele dag droog weer. Natuurlijk lagen er nog wel veel plassen en modder, maar het was zeker veel aangenamer. Nog steeds stroomde alle beekjes en watervallen spectaculair hard, wat prachtige plaatjes opleverde. Na een mooie aanloop passeerden we het hoogste punt van België (700m) en de uitgestrekte hoge venen.

mountainbiken ardennen weekend reis

Het slot richting Spa slingerde heen en weer over mooie trailtjes langs de Hoëgne, waarvan het water zwart kleurde door de weggespoelde veengrond. Na een laatste zware klim keken we vlak bij ons hotel uit over de stad Spa.

mountainbiken ardennen weekend reis

Het absolute hoogtepunt

Onder een strak blauwe hemel reden we op dag 3 een heerlijke etappe door bossen, moerasgebieden, langs prachtige beekjes, watervallen en de bronnen van Spa, waar de Spa Rood letterlijk uit de grond komt (alleen wel met een zwavel-smaakje).

mountainbiken ardennen weekend reis

Ondanks het slechte weer op vrijdag, of misschien wel dankzij, was het een onvergetelijke tocht. Weinig pech; alleen op de laatste dag opvallend veel lekke banden, maar geen noemenswaardige ongelukken. Bovendien was het een beregezellige en een gevarieerde groep met jong talent, dappere vrouwen, materiaal freaks, klimmers, dalers en entertainers. Kortom, een zeer geslaagd Ardennenweekend waar we allemaal voldaan op terugkijken.

De Aftermovie!

In 2019 biken in de Ardennen?

Geef je interesse op en we nemen je wensen mee bij de ontwikkeling van het nieuwe reisprogramma. Je doet automatisch een, geheel vrijblijvende, vooraanmelding waardoor we je op de hoogte houden. Als je de reis te boeken is krijg je als eerste bericht en mag je met voorrang boeken.

Geef interesse op >>