Cursus langlaufen buiten de sporen

Maar liefst 53 enthousiaste langlaufers stonden donderdagmiddag te popelen om de sneeuw in te gaan. 24 deelnemers hiervan volgden deze cursus buiten de sporen met een combinatie van backcountry langlaufen en snowshoën. De anderen volgden het trainingsweekend/cursus klassiek.

langlaufen backcountry cursus


Oude bekenden maar ook veel nieuwe deelnemers vroegen zich af of we eigenlijk wel konden langlaufen want de sneeuwomstandigheden zagen er niet best uit. Maar na een enthousiaste en overtuigende briefing van reisleider Rick was iedereen ervan overtuigd dat we (gelukkig) gewoon buiten in de sneeuw konden langlaufen.

Openingswaming-up

langlaufen backcountry cursus

Op de eerste dag van deze cursus verplaatsten we ons naar de Suhler Auspanne, waar we gezamenlijk onder de bezielende leiding van Anna de eerste openingswarming-up deden. Hierna werden de groepen ingedeeld en werden de back country skiërs gelijk van de langlaufers gescheiden door het bos in te duiken. ’s Avonds werd er al weer veel informatie gegeven over het waxen van ski’s en alle soorten van backcountry materiaal.

Snowshoën naar het hoogste punt van het Thüringer Wald

langlaufen backcountry cursus

Vrijdagochtend maakte de BC groep een mooie snowshoetocht rondom de Groesse Beerberg, het hoogste punt van het Thüringer Wald. In de middag stond er een afdaalinstructie op het programma waarbij vertrouwen werd gekweekt door veilig en gecontroleerd af te dalen. Ook werd er voor de gevorderden een cursus telemark aangeboden, wat zelfs voor de geoefende skiërs nog lastiger bleek dan verwacht. Met een voldaan gevoel kon er ’s avonds in een zelf gekozen restaurant genoten worden van een welverdiend hapje en drankje.

Waxinstructie en BC presentatie

langlaufen backcountry cursus

Zaterdag was weer een volledige dag op de ski’s waar de puntjes op de 'i' werden gezet en ook weer nieuwe technieken bijgeleerd. De backcountry skiërs maakte een mooie lange dagtocht rondom de Schneekopf. Na een gezamenlijke lunch in het restaurant daalden we weer af naar de auto’s en was een hele dag in de buitenlucht een heerlijk feit. In de avond was er naast een waxinstructie ook een presentatie over de BC reizen van Vasa Sport in Lapland en Noorwegen. Saar en Rick vertelden onder grote belangstelling over hun ervaring en belevenissen. Na dit verhaal waren Hans en Leon zelfs zó enthousiast dat ze de volgende dag met de backcountriers op pad wilden!

Een heerlijke laatste dag

langlaufen backcountry cursus

De afsluitende zondag stond in het teken van een lange tocht. En gelukkig scheen de zon wat voor mooie plaatjes en zelfs vergezichten zorgde. Tijdens de tocht dronken we gezellig een drankje in de Suhler Hutte en praatten we nog eens bij over hoe gezellig, leuk en leerzaam deze weekendcursus is!

langlaufen backcountry cursus

Helaas kwam aan deze leerzame reis een eind en reden we met weemoed terug naar het vlakke natte Nederland. Het Vasa Team met Froutje, Anna, Saar, Bert, Michel en Rick bedanken jullie voor een zeer geslaagde reis en hopen jullie een volgende keer weer in de sneeuw te mogen begeleiden.

Deelnemen aan de Cursus buiten de sporen?

Bekijk de reispagina's voor meer informatie, data en prijzen.

Cursus buiten de sporen >>