Heerlijk racefietsen tijdens de TransAlp Ischgl-Riva juli

10 juli was het zover. De racefiets TransAlp naar Riva del Garda stond op het punt van beginnen. Zoals altijd waren een groot aantal deelnemers een dag eerder gekomen om alvast te genieten van de blauwe lucht, de groene weides en de vele hoogtemeters in dit prachtige deel van Oostenrijk.

Racefiets-reis-TransAlp-Ischgl-Riva-Vasa-Sport

Bij het traditionele infietsrondje was het niet druk. Eén deelnemer had het gehaald om nog even de benen los te rijden. De rest die nog moest komen was helaas aan de late kant vanwege de drukte op de autowegen. Was dit een voorbode voor de rest van de week?


Een late binnenkomst

Na de eerste nacht stond de groep van dertien renners te popelen om te vertrekken. De eerste etappe van de TransAlp Ischgl-Riva was voor zwart gelijk de langste van de week. Van Ischgl naar Nauders, wat normaal 45 kilometer is, maakte de zwarte groep eerst een lus via de Silvrettapas, en Arlbergpas om daarna naar Nauders te gaan.

Race

De rest van de groepen daalde meteen af, dit waren gratis hoogtemeters en werden aangeboden door Vasa Sport, om daarna via de Piller/Fisser en/of Norberthohe naar Nauders te klimmen. Een mooie dag waar, vooral de zwarte groep, tot het laatste moment van genoot. De aankomst was om 19.30 uur. Later dan dit was niet mogelijk, toch?


De Stelvio op!

Vanuit het dorpje Nauders vertrokken de groepen richting Prato alla Stelvio. Voor groen, blauw en rood moest eerst de Reschenpas worden beklommen om daarna via het stuwmeer, met het bekende kerktorentje, via de fietspaden het Vinschaudal in te rijden.
Dit dal heeft fantastische fietspaden die je door het hele dal sturen. Voor blauw en rood lag de zwaarte van de dag aan het eind van de etappe, de Stelvio met zijn 2758 meter kon worden beklommen. Helaas betrok het weer in de middag en moest een enkeling eerder omdraaien om het slechte weer te vermijden. Een verstandige keuze.

Racefiets Vasa Sport

De zwarte groep reed via Zwitserland naar de Ofenpas en dan de Umbrailpass omhoog. Op deze pas kan vervolgens worden doorgefietst naar de top van de Stelvio. Voor de eerste fietsers van zwart kwam het slechte weer op de top en konden ze in rap tempo naar Prato rijden. Een deel van de zwarte groep besloot, heel verstandig, niet de Umbrail te doen en direct door te rijden naar het hotel. De volgende dag zou er immers een tweede kans komen om de Stelvio te beklimmen.


Dag 3 van de TransAlp Ischgl-Riva

De fietspaden door het Vinschaudal waren ook op dag 3 ons domein. In overwegend dalende lijn werd het dal uit gefietst naar Laives. Op de vele terrasjes kon je je te goed doen aan de overheerlijke apfelstrudel. Er word gezegd dat de apfelstrudel die per zomer wordt verkocht, lang genoeg is om het hele dal van Reschen naar Meran te beleggen. Hier moesten wij uiteraard aan meehelpen.

Voor blauw en Rood zat het venijn weer in aan het einde met beklimmingen als de Rotenstein, Gampenpass en Mendelpas. Geen bergen van naam maar met stijgingen uitschietende tot 14% niet de makkelijkste. Beloning zat hem in de prachtige uitzichten het dal in. Werkelijk fenomenaal om vanaf die hoogte de drukte in het dal te aanschouwen.

Racefiets Vasa Sport

Maar waar is de zwarte groep in dit verhaal? Deels van deze groep kreeg wederom de kans om alsnog boven op de Stelvio te staan. Maar nu via de Prato kant. Deze kant met 48 haarspeldbochten is een klassieker die je gedaan moet hebben. Vol goede moed werd begonnen aan de 25 kilometer lange beklimming. Uiteindelijk was iedereen na 2.5 uur boven op de top. Helaas werd het weer slechter en slechter wat resulteerde in een afdaling via de Umbrailpas in regen, hagel en wind.

Na te zijn opgewarmd en nog een stop bij de bevoorradingsbus was het inmiddels ver na 14.00 uur en er moest nog 100 kilometer worden gereden. Je voelt hem al aankomen, het record van laat binnenkomen zal worden verbroken. Pas om 20.15 uur kwamen de zwarte rijders en rijdsters in Laives aan. Het moraal was super, maar de benen en de magen waren leeg.


Racefietsen in de Dolomieten

Op de vierde dag werd er in oostelijk richting verder gereden. We zouden deze dag het begin van de Dolomieten bereiken en slapen in San Martino di Castrozza. Gelukkig waren de slechtste dagen qua weer voorbij en kon er maximaal worden genoten van deze etappe. De afstanden waren goed te doen, de hoogte verschillen ook en de uitzichten op de dolomieten waren adembenemend. Niets stond een mooie dag en een vroege aankomst in de weg.

Racefiets Vasa Sport

Na een stukje vlak door het dal begonnen de renners aan de Passo di Prmadiccio. Een mooie klim met pittige stukjes. Hierna was het Genieten met een grote G. De passo San Peligrino, Passo Valles en Passo Rolle waren een genot om te fietsen. Rustig, mooie afwisselende landschappen en niet te vergeten de uitzichten.


De voorlaatste etappe

Van San Martino naar Spera was een kopie van dag 4. Mooie, goed lopende beklimmingen op rustige wegen. Passo Goberra en Passo Brocon waren de eerste van de dag die alle groepen door het mooie Italiaanse landschap reden. Voor de meeste groepen werd de dag afgesloten met een lokale ronde bij Spera.

Racefiets Vasa Sport

Zwart kreeg weer een mooi toetje met de Passo Manghen. 23 kilometer met gemmideld 7.1% waarbij de laatste 7 kilometer gemmiddeld 10% zijn. Een extra uitdaging was de harde wind die op de steilste stukken tegen stond. Er werd afgezien maar de berg zou het niet winnen.


Finishen in Riva del Garda

Racefiets Vasa Sport

De laatste etappe naar Riva del Garda was zeker geen wandeletappe. De afstanden logen er niet om en ook de hoogtemeters moesten niet worden onderschat. Omdat we in de avond met de touringcar met aanhanger weer naar Ischgl moesten rijden werd er op het hart gedrukt om niet te laat binnen te komen deze dag. Gelukkig werd het advies niet in de wind geslagen en was iedereen optijd.

Racefiets Vasa Sport

Na een mooie aankomst bij de finish vlag werd er door vele een duik genomen in het zeer koude meer. Als die verkoeling nog niet genoeg was dan zorgde de drankjes op het terras daar wel voor. Na een overheerlijke Italiaanse pizza, met de Tour de France op de achtergrond, werd er terug gekeken op een mooie week, waar alles in zat. Lekker eten, mooie routes, voldoende hoogte meters, late aankomsten, veel humor.

En niet te vergeten een top groep!!!

 

Wil je in het seizoen 2017 de TransAlp Ischgl - Riva rijden? Bekijk de informatie op de website:


Informatie TransAlp Ischgl-Riva <