Welke GPS ontvanger is het best geschikt voor navigatie op de fiets?

garmin-gps.jpg

Als je overweegt een GPS-ontvanger (verder GPS genoemd) te kopen, is het goed te bedenken, dat je niet alleen een GPS nodig hebt. Je hebt in ieder geval ook een kaart nodig. Bij onze GPS-reizen worden alleen de tracks en waypoints ingeladen op de GPS, voor een kaart van de betreffende regio moet je zelf zorgen.

Wie de mogelijkheden van de GPS maximaal wil benutten heeft ook een computer en software nodig om tracks in te laden of uit te lezen. Om de GPS echt goed te kunnen gebruiken zijn ook nog digitale kaarten voor computer nodig.

Je kunt bij onze GPS reizen een Vasa-GPS huren (die dan wel van een kaart voorzien is). Overweeg je zelf een GPS aan te schaffen of wil je weten of jouw GPS geschikt is? Dan moet je beslist even verder lezen.
 

Garmin GPSmap62/64/66 en Etrex 20/30

Vasa Sport heeft de beste ervaringen met GPS-ontvangers van Garmin en dan met name de GPSmap serie (62s, 64s, 66s) en de Etrex serie (20 en 30) (enige verschil: 20 heeft geen barometrische hoogtemeter, dus meet hoogte alleen met GPS).

De GPSmap 62/64/66s heeft een wat groter beeldscherm en meer knoppen en is dus beter leesbaar en erg makkelijk te bedienen. De Etrex 20 en 30 zijn kleiner, lichter en compacter, maar daardoor iets minder goed leesbaar en iets minder makkelijk te bedienen. Heb je goede ogen en ben je aan de bediening gewend is het echter een heel goede keuze!
 

Andere Garmin-modellen

Veel Nederlanders en Belgen kiezen een Garmin GPS uit de Edge-serie. Die zien er heel gelikt uit en hebben heel veel leuke functies, maar om te navigeren, zijn de Map 62-64-66 of Etrex 20-30 absoluut beter. Ook zijn deze makkelijker te bedienen, is het makkelijker om er tracks en waypoints op te zetten en is het mogelijk om meerdere tracks gelijktijdig zichtbaar te maken. Dat is bij de Edge-modellen allemaal minder. Op de Edge modellen 1000 en hoger is het makkelijker meerdere tracks in te laden (en dat moet bij onze reizen met meerdere etappes en meerdere niveus per etappe), dan in de modellen tot 1000. (Als je toch een Edge uit de 800 serie hebt, kunnen we met een speciaal programmaatje wel alle tracks en waypoints gelijktijdig inladen. Lastig, maar het gaat wel. Vanwege de beperkte capaciteit is het dan wel belangrijk, dat je de GPS leeg inlevert).

Garmin heeft ook nog heel wat modellen met een touchscreen. Dat zijn de Oregon, Dakota en Colorado en sinds kort zijn er ook Etrex modellen met een touchscreen scherm. De touchscreen zorgt natuurlijk voor bediengemak, maar het beeldscherm is niet zo goed zichtbaar als bij de Map62/64/66 of de Etrex. En bij slecht weer kun je beter met knoppen bedienen dan met touchscreen.
 

Andere merken

Er komen steeds meer merken op de markt. Kies je één van deze andere merken let er dan in ieder geval op dat je de tracks gewoon via een USB-kabel als GPX-file in een map kan zetten. GPS-en waarop de tracks alleen online gezet kunnen worden kan Vasa Sport niet inladen.
 

Koopadvies

Wil je dus echt het beste navigatie-apparaat van Garmin, dan kun je het beste een Map62/64/66 nemen of de kleinere Etrex 20/30.. Gebruik je de GPS vooral als hele goede fietscomputer, waarmee je ook wilt navigeren, dan komt een Edge (liefst vanaf 1000) in aanmerking. Het inladen van de Vasa Sport-tracks en waypoints en het gelijktijdig zichtmaar maken van verschillende tracks (niveauroutes) kan het beste met de Map62/64/66 en Etrex 20/30.
 

Kaarten op de GPS

Vroeger was je bij de kaarten voor een Garmin GPS afhankelijk van de dure TOPO-kaarten van Garmin. Tegenwoordig zijn er de gratis (kleine donatie is welkom en zeker op zijn plaats) Open Street Map kaarten. Vasa Sport heeft zeer goede ervaringen met de kaarten van openmtbmap.org

Deze kaarten kun je ook gebruiken in de gratis software Basecamp van Garmin.