In gesprek met: mountainbike gids/instructeur Henk

Henk is al jaren een vaste waarde binnen ons gidsenteam. Tijdens de Vasa Bikedag fietsen we in zijn ‘achtertuin’ waar hij zich regelmatig uitleeft. We zijn met Henk in gesprek gegaan en hij vertelt o.a. wat hij zo leuk vindt aan het gidsen. Met een kleine preview (video) over één van de oefeningen tijdens de mtb clinic laat hij zien wat je zondag 13 november te wachten staat. 

Vasa-sport-reizen-mountainbike-Bikedag-mtb-clinic

Het is een prachtig en uitdagend gebied om te mountainbiken

De routes vlak om Nunspeet zijn technisch en uitdagend. Er is geen meter vlak en het blijft maar keren en draaien. Dit komt doordat er aan deze kant van de Veluwe veel zandduinen liggen.

Ooit was de Veluwe helemaal begroeit met eiken. Deze werden echter massaal gekapt ten behoeve van de scheepsbouw. Hierdoor ontstonden gigantische zandverstuivingen. Deze zijn later herbeplant met naaldbomen om het oprukkende zand een halt toe te roepen. Doordat er in Nederland doorgaans een ‘zuid-wester’ waait, liggen er in deze hoek dus veel van deze heuvels. En omdat ze nu dan weer beplant zijn, heb je een perfecte locatie om heuveltje op, heuveltje af te fietsen.

 

Het gebied leent zicht perfect voor een MTB clinic of trailtocht

Gemiddeld zijn de trails toch al gauw een kilometer lang en gelukkig liggen er meer dan voldoende. Dus als je de trails dan als een kralenketting aan elkaar rijgt heb je een waanzinnig mooie tocht. In totaal kun je een tocht tot wel 60 kilometer maken, waarvan 95% offroad en 80% singletrail.

MTB Vasa Sport

Omdat het terrein zo afwisselend is, kom je geregeld ergens langs waar wel een specifieke skill beoefend kan worden tijdens de MTB techniekclinic. Denk aan klimmen, dalen, drops, wortels, vlakke bochten, kuipbochten, noem maar op. Meer dan genoeg mogelijkheden om aan je techniek te werken!

 

Zelf vind ik het geweldig om anderen beter te leren fietsen

In 2007 kreeg ik mijn eerste MTB clinic. Ik zat toen al 17 jaar op de mountainbike en was benieuwd of ik nog wat kon bijleren. En of ik dat kon. Gelijk die eerste les had ik al zo veel bijgeleerd. Mijn mountainbike skills hebben in die periode een flinke boost gekregen.

MTB Vasa Sport

Ik wilde mijn pas verworven kennis met iedereen delen. Iemand gaf mij een stapel pionnetjes en ik kon los. Vooral het leren van de juiste houding op de fiets en hoe je het best de bocht door kunt, vind ik geweldig om te behandelen.

Als je weet waarom je iets doet, kun je het immers beter onthouden.

De rode draad in mijn instructies is altijd het ‘waarom’ van een bepaalde handeling. Als je weet waarom je iets doet, kun je het immers beter onthouden. Daarnaast maak ik graag gebruik van metaforen. Als ik bijvoorbeeld uitleg hoe je het best op de fiets kunt zitten, ook wel bekend als de aanvalshouding, maak ik vaak de vergelijking met een tijger die zijn prooi besluipt. Als we dan later aan het fietsen zijn, en iemand zit niet helemaal goed op zijn fiets, dan hoef ik alleen maar even een ‘brul’ te geven om deze fietser weer goed op zijn fiets te krijgen.

 

 

 

Unknown Object

 

 


Na de Vasa Bikedag fiets je gegarandeerd beter dan daarvoor

Tijdens de Vasa Bikedag is het altijd gezellig om de deelnemers en de andere gidsen weer te spreken. Bovendien is het een zeer leerzame dag of je nu voor de tocht kiest of voor de clinic. Bij de clinic staat het oefenen centraal, maar ook tijdens de tocht besteden we onderweg aandacht aan de techniek. Tijdens elke rit die je na de Bikedag gaat maken, zal je onze aanwijzingen en tips horen na-echoën. Een betere voorbereiding is er niet!

MTB Vasa Sport

Ben je een goede daler, ook in de bergen? Ga je al jaar en dag met de reizen van Vasa Sport mee en schrik je nergens meer van dan raad ik aan om deel te nemen aan de MTB trailtocht.

Ben je nog vaak onzeker op de fiets en ga je vaak van de fiets tijdens de TransAlp-afdalingen? Zelfs als je zwart omhoog kan rijden raad ik je dan aan om voor de MTB techniekclinic te kiezen!

 

Hopelijk zie ik je zondag 13 november in mijn achtertuin!