In gesprek met: de instructeur/gids van de MTB-week Livigno

Benieuwd naar wie de technieklessen geeft en je gaat begeleiden tijdens de MTB-week Livigno? Lees dan snel verder. We zijn met MTB gids/instructeur Henk Heblij in gesprek gegaan. Hij vertelt je onder andere meer over welke technieklessen aan bod komen en op welke manieren hij jou beter gaat leren mountainbiken.

MTB instructeur/gids Henk


MTB-diploma op zak

Mijn papiertje, het MTB 2 diploma, heb ik gehaald bij de NTFU. Ik ben actief als jeugdtrainer bij Wieler Vereniging Noord Veluwe. Daarnaast geef ik regelmatig clinics bij andere fietsverenigingen, voor bedrijven of bij particulieren.

MTB Vasa Sport

Ik geniet ervan als ik mijn passie voor het fietsen kan overbrengen aan anderen. Helemaal als mijn instructies worden opgepikt en dat de deelnemers meer ontspannen op hun fiets zitten. Meer ontspannen, zodat ze meer energie kunnen stoppen in de voorwaartse beweging. En zodat ze natuurlijk meer kunnen genieten van het moment!
 

Mijn manier van lesgeven

Persoonlijk vind ik het belangrijk om uit te leggen waarom iets gaat zoals het gaat. Kennis maakt macht. Om te voorkomen dat het een te theoretisch verhaal wordt, zoek ik een beeld waarmee ik mijn betoog kan samenvatten. Een plaatje kun je namelijk beter onthouden dan een verhaal. Zo vergelijk ik de fietshouding vaak met een tijger die zijn prooi besluipt. Dat blijft beter hangen dan: ''Kijk ver voor je uit, polsen recht en ellebogen gebogen''.

Zo vergelijk ik de fietshouding vaak met een tijger die zijn prooi besluipt.
 

MTB Vasa Sport

Wat ik verder heel belangrijk vind, is dat de deelnemers bij zichzelf blijven. Als iets niet goed voelt, zet dan gelijk een stapje terug. Ieder mens is anders, elke fiets is anders. Er is niet één methode hoe iets moet. Maar het aller belangrijkste vind ik altijd dat je lol hebt in het fietsen. Eerst plezier, dan presteren! 


Een MTB-week voor alle niveaus 

Johan Cruyff zei ooit: “Je gaat het pas zien als je het door hebt’’. Je vraagt je natuurlijk af wat deze opmerking precies inhoudt. De instructielessen van de MTB-week Livigno zijn namelijk niet alleen voor de beginnende en licht gevorderde mountainbiker. Ook de gevorderde mountainbiker zal zijn skills gedurende de week zien toenemen

MTB Vasa Sport

Heel veel goede mountainbikers fietsen op gevoel. Door veel te fietsen, soms met vallen en opstaan, hebben zij zichzelf geleerd hoe ze een bocht, een drop-off of een wortelsectie moeten nemen. Maar als ze doorkrijgen waarom ze doen wat ze doen, zullen ze zichzelf nog verder ontwikkelen. Ze zullen ervaren dat ze de grenzen van hun fiets, banden, lichaam etc. nog lang niet hebben bereikt. Kortom: deze reis is geschikt van beginner tot gevorderde die hun techniek willen verfijnen.


De lessen die aan bod komen

Technieken die we in de MTB-week Livigno gaan behandelen zijn onder andere, houding en bochtenwerk. Maar we beginnen met remmen. En ik hoor de doorgewinterde mountainbiker nu denken: “Remmen is angst”. Toch valt hier vaak nog heel veel winst te halen. Als ik een vragenrondje doe welke rem het meest gebruikt wordt, merk ik altijd dat de meningen daarover ver uit elkaar liggen.

Toch kun je aan de hand van een paar natuurkundige wetten met betrekking tot zwaartekracht, wrijving en momentum al gauw tot een éénduidige conclusie komen. En deze conclusie gaan we opdoen aan de hand van een paar experimenten. Je ervaart dan zelf hoe het werkt.

Hieronder een leuke impressie van de manier waarop Henk zijn instructielessen geeft:

Beelden van de MTB clinic tijdens de Vasa Bikedag

Lichaamshouding is ook een onderdeel waar veel winst valt te behalen. Houding bij het klimmen, dalen, nemen van hindernissen, bij steile drops etc. Met een goede houding kan je fiets namelijk veel beter hetgeen doen waar deze voor gemaakt is. Je moet het zien als een goed huwelijk. De biker en zijn fiets horen bij elkaar, maar je moet elkaar wel de ruimte gunnen om je eigen ding te doen.

In Livigno zijn zoveel mooie trails waar alle aspecten van het mountainbiken in naar voren komen, dat je je er met gemak een week kunt vermaken.

Verder wordt er tijdens MTB-week Livigno natuurlijk ook heel veel aandacht besteed aan bochtenwerk. Van korte haarspeldbochten tot snelle kuipbochten en van los grind tot bochten met keien, wortel en dropp-off’s. Om je techniek te verbeteren gaan we veel oefenen, en door veel te herhalen gaan we een beweging erin slijten. Vervolgens gaan we deze nieuw verworven kennis over allerlei trails in de praktijk brengen.


Ook prachtige tochten in dit top-mountainbikegebied

Livigno is zeer geliefd bij de Vasa gidsen! Livigno heeft namelijk het fietsen omarmd. Overal vind je hier mooie trails. Of ze er nu al lagen of speciaal voor de fietsers zijn aangelegd. De paden dagen je uit, verassen je en maken een euforisch gevoel bij je los. We zijn dus niet alleen maar met techniektraining bezig, maar maken ook prachtige dag- en halve dag-tochten. Het wordt dus een hele mooie mix van techniektraining en het geleerde in praktijk brengen tijdens de tochten.

Na een dag fietsen eindig je steenvast met een grote grijns en een ijsje of drankje ergens op een terrasje. Wat wil je nog meer? 

MTB Vasa Sport
 

Ik kijk er naar uit om samen met jou aan je MTB technieken te werken en te genieten van de schitterende routes!

Tot in Livigno?

 

Goeten Henk


Voor meer reisinformatie en data ga je naar de reispagina:

MTB-week Livigno >>