Enduro gids Tjeerd legt uit

Enduro mountainbiken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Wel is er in de mountainbike scene nogal wat verwarring omtrent de inhoud van de discipline. Hoog tijd om over dit begrip wat meer duidelijkheid te scheppen. En wie kan dat beter doen dan onze Enduro gids Tjeerd?

Enduro


In het onderstaande verhaal legt hij onder andere uit wat Enduro rijden inhoudt, wat je ervoor nodig hebt en wat je kunt verwachten tijdens onze Enduro Gravity Challenge reis:

Je bent ze vast wel eens op onze fietsreizen tegen gekomen. Mountainbikers volledig in bescherming gehesen op een mountainbike met heel veel veerwerg knallend over de meest onmogelijke paden. Het ziet er mega spectaculair uit maar het echte Downhillen is voor de meesten een stap te ver. Toch willen we hier wat van proeven. Gelukkig is er nog een discipline. Namelijk trail biken ook wel gedefinieerd als All-mountain rijden.
 

Enduro

Verwarring rondom het begrip Enduro

In de mountainbikescene is er nogal wat verwarring omtrent de verschillende disciplines. De term Enduro is ontleend uit de motorcross. Het is een wedstrijdvorm waarbij alleen bepaalde segmenten van het parcours meetellen. Bij het fietsen daal je dan zo snel mogelijk en met hier en daar wat kort klimwerk. De Endurofiets is er op gericht om in een competitie zo snel mogelijk de hele berg te bedwingen. De focus ligt hierbij op de dalende delen van de berg. Veel fabrikanten hebben een Endurofiets in de collectie zitten. Je vindt ze altijd onder de categorie All-Mountain/Trail.
 

De term Enduro is ontleend uit de motorcross. Het is een wedstrijdvorm waarbij alleen bepaalde segmenten van het parcours mee tellen.


Enduro rijden All-mountain rijden bij Vasa Sport

Bij de Enduro Gravity Challenge hebben we het stukje competitie eruit geknipt. Voor ons is het niet belangrijk hoe snel je daalt. Dit kan langzaam zijn maar ook warp speed. Eén ding weet je zeker, de gids is nooit ver weg.

MTB Vasa Sport

Tijdens zo’n All-mountain reis fietsen we het liefst over smalle singletracks bezaaid met rotsen en wortels. Soms gaan ze iets naar boven maar daarna weer een heel stuk naar beneden.

Een populaire term binnen Vasa Sport is de dalende tendens en die zetten we eigenlijk de hele week door. Dat krijgen we alleen voor elkaar door zoveel mogelijk van skiliften gebruik te maken. Ons geluk is dat er ieder jaar weer meer liften open zijn. Ze leiden ons naar de bikeparks die als paddenstoelen uit de grond springen. Ze leggen geweldige bike trails voor ons neer die we graag afstuiven. We rijden echter bij voorkeur de smalle wandelpaden die er al waren voordat men deze prachtige bergen met 2 wielen bedwong.

Enduro

Welk materiaal is geschikt voor het Enduro/All-mountain rijden?

Op de ''normale'' Vasa Sport reizen kun je met een paar aanpassingen op je normale Nederlandse mountainbike goed wegkomen. De meesten zullen over een hardtail beschikken. Voor deze reis heb je toch echt wel een fully nodig. Bij voorkeur één met een veerweg van rond de 150mm. En omdat we voornamelijk naar beneden gaan krijgen de remmen het ook voor hun kiezen. Wat grotere remschijven zijn dan ook wel zo prettig. Denk aan 180mm.

Enduro

Met je racing ralph banden kun je in Nederland het hele jaar zonder lekke banden doorrijden. Hier loop je echter het risico er in de eerste honderd meters lek mee te rijden. Kijk dan ook naar banden met stevige wangen. En ja, je fiets wordt er een stuk zwaarder van. Ik vergeet bijna het meest kenmerkende, namelijk de zadeldropper. Deze is net als de extra veerweg een must have.

Extra bescherming

We willen de week natuurlijk doorbrengen zonder al te veel kleerscheuren. Het is dan ook verstandig onze kostbare huid te beschermen. Draag daarom ook wat extra kleding. De korte broek die we over onze zeembroek dragen is niet alleen voor de show. Naast de kleding helpt een goede helm. Denk dan ook aan een helm die voor mountainbiken bedoelt is en niet voor wielrennen.

Enduro

Bijna alle Enduro rijders dragen kneepads. Elbowpads iets minder, maar het is een welkome extra bescherming. Een full body harnas is voor All-Mountain jammer genoeg te warm en onpraktisch.
 

Enduro/All-Mountain rijden bij Vasa Sport?

Check ons huidig aanbod MTB Enduro/All-Mountain reizen.

Duitsland
GER

Enduro weekend Solingen

Enduro MTB-weekend met (zeer) technische trails en steile afdalingen waarbij je skills op de proef worden gesteld. Het is relaxed klimmen en hard afdalen op jouw niveau.

Datum nog niet bekend

Bekijken

vanaf
€279