De gravelbike TransAlp gaat supergaaf worden!

Dat Rick een avonturier is weten de meesten al wel. Zo vertrok hij afgelopen tijd meerdere malen met zijn campertje om de mooiste gravelpaden te zoeken en na te fietsen. Vele kilometers gravel werden weggemalen in zowel Oostenrijk, Italië en Slovenië. Hij heeft er een fantastische gravelbike TransAlp van kunnen maken, maar eenvoudig was het niet.

Gravelbike TransAlp Verkenning


Zeker niet omdat Rick, net zoals iedereen bij Vasa Sport, de lat hoog legt over wat daadwerkelijk mooie en goed fietsbare gravelwegen zijn. Dat je na een etappe ook echt euforisch terugkomt en niet van het was maar zo-zo en hè hè we zijn er.

 

Routes op eigen niveau

Een 6-daagse trektocht door de Alpen (hooggebergte) maken is een uitdaging. Zo houden we rekening met:

  • weinig over asfalt
  • geen loopstukken
  • geen gevaarlijke passages
  • goed fietsbaar gravel
  • geen geitenpaadjes waarbij je van de fiets moet
  • fijne hotels of een berghut
  • en de route moet 100% kloppen 

Het is niet eenvoudig en kost veel tijd en moeite. En dan te bedenken dat we niet één route per dag willen aanbieden maar drie, zodat jij flexibeler bent en meer keuze hebt om op je eigen niveau te fietsen. Het goede nieuws, het is gelukt. Alles is verkend en nagereden door Rick en Hans zodat de GPX routes perfect kloppen. Maar het was een enorme puzzel.

Gravelbike TransAlp Verkenning
Basecamp voor de verkenning, de camper van Rick

 

 

Doorgaan tot de puzzelstukjes op zijn plek vallen

Hoogtepunten werden bij deze verkenning afgewisseld met uitdagingen: paden die niet te fietsen waren, er soms helemaal niet waren, klimmen en afdalingen die veel te steil of te stenig waren, fietsverboden en privéterrein. Na bijna een maand ontwikkelwerk op zowel de fiets als achter de computer vielen de puzzelstukjes op zijn plaats en staat deze reis nu als een huis. 

Gravelbike TransAlp Verkenning
grmbl.. weer een fietsverbod

 

Vastfietsen op een verkenning
Grrrrrr, niet te fietsen hier. Terug en op zoek naar een nieuw pad.

 

Gravelbike TransAlp Verkenning
Yesss! Gelukt, dit is wat we als gravelbiker willen.

 

 

Afwisselend en uitdagend gravelen van Salzburg naar de Adriatische zee

Het is een hele afwisselende en uitdagende gravelbikereis geworden met de start in hartje Salzburg en de finish aan de Adriatische Zee. Je fietst door het prachtige Salzburgerland en Karinthië van Oostenrijk via het ruigere maar o zo mooie Slovenië om vervolgens letterlijk tussen de wijnvelden door naar de Adriatische Zee te fietsen. 

Gravelbike TransAlp Verkenning
Groene hellingen en prachtige dalen van de Oostenrijkse Alpen

 

Gravelbike TransAlp Verkenning
Het ruige Slovenië

 

Gravelbike TransAlp Verkenning
Hangbruggen over de wild kolkende rivier in Slovenië

 

Strada del Vino
Het laatste deel gravelen tussen de wijngaarden

 

 

Verblijf in hotels en een berghut

Bijzonder om te vermelden is dat we naast hotels ook een nacht in een prachtig gelegen berghut slapen waar we in een knusse Stube ’s avonds de mooie verhalen kunnen uitwisselen. De bagage wordt vervoerd en uiteraard is er ook gedacht aan de inwendige mens. Mooie eetplekken vinden kun je ook wel aan Rick overlaten.‌

Gravelbike TransAlp Verkenning

 

hotel aan het meer

 

pizza eten

 

Juist de verborgen paadjes vinden

Rick vertelde ons meer over zijn passie voor het ontwikkelen van een nieuwe fietsreis: 

"Ik vind het zo ontzettend gaaf om mijn passie in de verkenningen kwijt te kunnen. Het nadenken, ontwikkelen, ook de hersens laten kraken en niet alleen maar domweg fietsen. Bij een verkenning komt alles samen, zeker als je het grotendeels in je eentje doet. Ik ben zelf gravelbiker, racefietser en mountainbiker maar voor mij zijn dat allemaal andere takken van sport. Ofwel, ik herken mezelf in alle drie de type fietsers. Ik denk dat ik weet wat in dit geval een gravelbiker wil en ik vind het dan heel tof en een mooie uitdaging om juist die behoefte te zoeken in zo’n reis en routes.

Gravelbike TransAlp Verkenning
Het straalt er vanaf: "Love it when a plan comes together!"

 

"Ik denk dat bij iemand die dat niet of minder heeft je dat terugziet in de routes en het gevoel wat je overhoudt na een etappe of fietsvakantie. Je hebt dan vast ook wel lekker gefietst, maar ik word juist blij van die kleine details in de route waarbij je kan zien dat iemand met passie dat ontwikkeld heeft. Een kleine afsteek bijvoorbeeld, een verborgen paadje erin, een klein stukje omrijden om vervolgens niet op een hoofdweg uit te komen, een sfeervolle lunchplaats, juist datgene erin wat je alleen maar kan weten als je er zelf geweest bent en als je dat gevoel hebt waar je zelf zo blij van wordt en je dat weer kunt doorgeven aan anderen," aldus Rick. 
 

Gravelbike TransAlp Verkenning
Wie wil hier nog niet pauze houden?

 

 

Niet alleen passie maar een persoonlijke missie

Rick: "Ik hoop dan ook dat ik die passie kan overbrengen aan diegene die zich voor die reis gaan inschrijven. Als ik zie dat iemand blij en enthousiast wordt van de route, beseft wat daarvoor is gedaan, hoeveel tijd en moeite er in heeft gezeten. Dan word ik daar ook weer heel blij van. En omdat ik alles zelf gereden heb kan ik uitleggen waarom die route is zoals die is en waarom we niet dat zo mooi lijkende gravelpad rijden?"

Kortom, ik kan niet wachten om mijn enthousiasme met jullie te kunnen delen! (als dat nu al nog niet is gelukt haha)

Meer zien van de verkenning, bekijk het videoblog van Rick:

Enthousiast geworden om een gravelbike TransAlp te fietsen?

In september 2024 fietsen leden van de fietsclub CS030 uit Utrecht de eerste editie. In 2025 komt deze reis op het reguliere reisprogramma en kan iedereen mee die een gravel avontuur wil beleven in de Alpen. 
 

Heb jij wel oren naar deze gravelbike TransAlp? Geef je interesse door, dan blijf je automatisch op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Ja, ik heb interesse in deze reis