Schitterende trails bij de de Alpentour Amadé

De laatste reis van de eerste seizoenhelft van de zomer van 2020 was alweer een feit. Achttien enthousiastelingen hadden zich op zondag 19 juli verzameld in Schladming voor de Alpentour Amadé.

Alpentour Amadé


Het mooiste bikepark van Oostenrijk!?

De eerste etappe bracht de mountainbikers naar Altenmarkt via de Planai, op de Planai vindt je een van de mooiste bikeparks van Oostenrijk. Dat de Planai een mountainbike mekka is, is niet zonder reden, er zijn vele trails voor alle niveaus en door middel van een gloednieuwe gondel sta je in mum van tijd boven aan het bikepark.

Alpentour Amadé + Panorama Juli

Alpentour Amadé + Panorama juli

Na een korte afdaling vanaf Rohrmoos pakte de meeste de lift van de Planai om zich boven op de berg af te laten zetten en zich naar beneden te laten storten op 1 van de vele fantastische trails. De rode groep liet de lift links liggen en klom op eigen kracht tot halverwege de berg omhoog. De Panoramagroep en de rode groep kruiste elkaar halverwege de berg en samen werd er een kop koffie gedronken voordat de rode downhill trail van de Planai werd afgedaald. Met geschoren benen en strakke broeken werd er tussen de beste downhillers van de wereld afgedaald over de parcours van Schladming. Nadat de Rossbrand was beklommen kwamen alle groepen aan het einde van de middag aan in hotel Laudersbach. Hier was het een feest van herkenning want de andere Vasa groep die de Tauern Transalp reed overnachtte ook in dit hotel, gezamenlijk werd er gedineerd.

Alpentour Amadé + Panorama juli

Alpentour Amadé + Panorama juli

Alpentour Amadé + Panorama juli

Uitzicht over het hele Salzburgerland

De lange klim naar het Kienerhaus stond voor de tweede etappe op het programma. Er werd gereden in 3 groepen, een groene, een blauwe en een rode. De rode groep begon na een kleine omweg en met een korte vertraging door wat haperingen aan een GPS, aan de beklimming van de dag. Helemaal bovenop de top van de berg staat het Kienerhaus, een schitterende berghut met een gezellig terras dat uitkijkt over het Salzburgerland en tevens over een groot deel van de routes van de Alpentour Amadé. Na de lunch op dit terras volgde een spectaculaire afdaling over natuur trails naar St. Johann. Na een korte discussie met een verontwaardigde boer werd St. Johann bereikt.

Alpentour Amadé + Panorama juli

Alpentour Amadé + Panorama juli

Alpentour Amadé + Panorama juli

Alpentour Amadé + Panorama juli

‘Lift access afdalen’

De finish van de derde etappe lag in Grossarl. Iedere dag wisselde de samenstelling van de groepen een beetje, dat was geen probleem want op de 12 deelnemers waren er 3 gidsen en 2 assistent gidsen mee. Daarbij was het, op twee dagen na, mogelijk om liften te gebruiken en zodoende nog veel meer afdaalmeters te maken. Een grote ‘panorama groep’, die gebruik maken van de lift, besloot vandaag de lift van de Alpendorf naar de Gernkogel te nemen. Vlak voor het dalstation werden de groepen aangenaam verrast met een bevoorrading in de vorm van een versnapering door Ed de chauffeur. Vol goede moed begon de blauwe groep aan de klim van de Gernkogel.

Alpentour Amadé + Panorama juli

De rode groep was inmiddels al vergevorderd en had de top van de klim al bijna bereikt, terwijl de panorama groep tegelijkertijd in de gondel omhoog zat. Gelijktijdig kwamen de rode en de panorama groep op de top Gernkogel aan. Beide groepen ronde de top vlak voor de enige verfrissende bui van de hele week. De blauwe groep zat nog vol in de beklimming toen de hemel openbrak en het met bakken uit de lucht kwam. Maar gelukkig konden ze snel een schuilplaats vinden die tevens dienst deed als lunchplaats. Na de top van de Gernkogel splitsten de routes zich waardoor de panorama groep nog een verschrikkelijk steil klimmetje naar de Sontagskogel moest overwinnen. De rode groep sneed de top van de Sontagskogel af, lunchte in een authentieke Alm en doken daarna het Grossarltal in. In het Grossarltal beklommen de meeste mountainbikers nog de lekker lopende klim in het skigebied van Grossarl om vervolgens af te dalen over een fantastische flowtrail die zo goed als direct uitkwam bij het hotel voor die nacht. Helaas moest Leonard ons vanwege ziekte verlaten. Het was een bizar afscheid en een domper op de reis en vooral voor Leonard een emotioneel moment. Gelukkig is Leonard veilig en wel thuis gekomen en later zou blijken dat het gelukkig alleen om een griepje ging.

 

Goed gezinde weergoden

De vierde etappe voerde terug naar het oosten, via de Kleinarlhutte naar Wagrain. Wederom was het schitterend weer en genoten we van de groene bergen.
De weersvoorspelling voor de vijfde etappe naar Flachau beloofde niet veel goeds, het zou flink gaan regenen en de tempratuur zou gaan dalen. We hadden ons voorbereid op bar en boos weer maar wederom waren de weergoden ons goed gezind want pas toen alle groepen binnen waren begon het met regenen en onweren. Het zou de hele nacht door regenen.


Alpentour Amadé + Panorama juli

Alpentour Amadé + Panorama juli

Alpentour Amadé + Panorama juli

Alpentour Amadé + Panorama juli

De finish in Rhomoos

Toen we de ochtend voor de laatste etappe de gordijnen openende was het droog en begon de zon de schijnen. Het beloofde een mooie laatste dag te worden terug naar de startplaats in Schladming. De kleine rode groep reed nog even het klimmetje van Sattelwirt dat ze eerder in de week hadden overgeslagen, als beloning op dit klimmetje volgde een schitterend trailtje dat misschien wel de mooiste van de week was.

Alpentour Amadé + Panorama juli

Alpentour Amadé + Panorama juli

De andere groepen koerste direct richting de lift van de Reiteralm. Daar aangekomen werd er door de meeste een middagticket voor de lift gekocht, waar vervolgens goed gebruik van werd gemaakt. Ook de Reiteralm, een van de vier bergen van Schladming, heeft namelijk een uitdagend bikepark met verschillende trails. Pas laat in de middag rolde de mountainbikers moe en voldaan over de finish in Rohrmoos, waar we in de stralende zon werden ontvangen met bubbels door Ed. Er werd geproost en nog lang nagepraat op het terras van het hotel voordat we naar bed gingen en de week er echt op zat.

Alpentour Amadé + Panorama juli

Wil je ook de Alpentour Amadé MTB'en?

Ga naar de reispagina voor meer informatie, data en prijzen.

ALPENTOUR AMADÉ