Hochkönig Runde: Het begin van het Vasa MTB seizoen

De Hochkönig (hotel) Runde van dit jaar was een hele bijzondere. Het was namelijk de eerste MTB-fietsreis in coronatijd na een periode van ‘lockdowns’, reisbeperkingen en grensafsluitingen. Lange tijd was het onzeker of de reis wel door kon gaan. Maar ongeveer twee weken voor vertrek werden de signalen steeds positiever en begon het er echt op te lijken dat we ons klaar konden gaan maken om te vertrekken naar Werfenweng voor de aangepaste Hochkönig Runde.

Hochkönig Runde MTB reis 2020


We mogen weer!

Sidney, de oprichter van Vasa Sport en woonachtig in Werfenweng, had de ronde wel flink moeten aanpassen want eigenlijk zouden we tijdens deze MTB-reis overnachten in berghutten. Vanwege de social distancing regels was het natuurlijk niet mogelijk om met een groep te verblijven in berghutten. Daarom werd de reis veranderd en overnachtten we tijdens deze versie in hotels. Voorafgaand aan het vertrek werd er uitgebreid stil gestaan bij de hygiëneregels en voorzorgsmaatregelen maar daarna werd er gezamenlijk afgesproken om vooral enorm te gaan genieten van het fietsen!
De deelnemers, de begeleiding, Vasa Sport en Sidney zelf waren, als koeien die een winter op stal hadden gestaan en voor het eerst de wei weer in mochten, zo blij dat er weer gefietst kon worden in de bergen. Lang was er namelijk naar de reis toegeleefd, getraind en voorbereid en nu kon het echte werk dan beginnen. 

Hochkönig Runde MTB reis 2020

Hochkönig Runde MTB reis 2020

Lunchen op de Oostenrijkse Alm

Twaalf man sterk stonden op zondag 21 juni te popelen om in de stromende regen te vertrekken voor de eerste etappe naar Filzmoos. Ook Sidney zou ter ere van de herstart van het fietsprogramma de eerste beklimming van de week naar de Bischlinghöhe meefietsen om de mountainbikers aan te moedigen. In twee groepen van vier deelnemers en een begeleider, die aan elkaar gewaagd waren, zijn er een groene en een blauwe groep vertrokken richting het skidorpje Filzmoos. Ondanks het slechte weer en de zware eerste klim genoot iedereen zichtbaar van de eerste meters op de mountainbike. Boven in het skigebied van Werfenweng aangekomen splitsten de routes van de twee groepen. Beide groepen gingen lunchen op een heel authentieke en typische Oostenrijkse alm. Na de traditionele lunch volgde voor beide groepen een spectaculaire afdaling richting Filzmoos. In Filzmoos aangekomen werden de beide groepen warm ontvangen door Ed en Bertus, de twee chauffeurs van de reis.

Hochkönig Runde MTB reis 2020

360 graden uitzicht over de hele Hochkönig Runde

De tweede etappe bracht beide groepen naar het mooi gelegen Ramsau am Dachstein. De route leidde onder het indrukwekkende Dachsteinmassief door naar het dalstation van de gondel naar de Dachsteingletsjer. Daar stond Bertus klaar met proviand als beloning voor het bereiken van de top van de eerste beklimming van de dag. Wat volgde was een aaneenschakeling van mooie paadjes naar Ramsau. Het was een heerlijke fietsdag met perfecte temperaturen, mooie uitzichten en uitdagende trails.

Hochkönig Runde MTB reis 2020

Van Ramsau am Dachstein ging het terug naar het westen, naar Altenmarkt. Voordat beide groepen daar aankwamen moest de lange beklimming naar de Rossbrand overwonnen worden. De blauwe groep pikte de groene groep op in de beklimming van de Rossbrand en als een grote gezamenlijk groep werd de top bereikt. Als beloning volgde de fantastische Radstadter downhill trail naar Altenmarkt. De deelnemers overtroffen zichzelf zowel omhoog als omlaag. De blauwe groep ging in het tweede deel van de afdaling naar Altenmarkt nog op verkenning en vond een schitterende uitdagende trail. We kwamen aan in een heerlijk luxe hotel in Altenmarkt waar we genoten van de zon op het terras en later van een welverdiende maaltijd in het restaurant van het hotel.

Hochkönig Runde MTB reis 2020

'Het dak van de ronde'

De volgende dag moesten we de klim van de Hochgrundeck, ‘het dak van de ronde’ van 1800 meter overwinnen. De klim van de Hochgrundeck is een loodzware en lange beklimming met stijgingspercentages van boven de 15%! Op de top aangekomen word je beloond met een adembenemend uitzicht over het Hochkönig, Tennen en het Dachstein gebergte. Tijdens de lunch op het terras van het Kiener Haus hadden we 360 graden uitzicht over de hele route van de Hochkönig Runde.

Hochkönig Runde MTB reis 2020

Tijdens de een-na-laatste rit van St Johann naar Wagrain sloeg het weer om en werd het regenachtig en koud. De blauwe groep besloot vanwege het slechte weer het bikepark van Wagrain, dat aan het einde van de etappe gepland stond, over te slaan en te bewaren voor de volgende dag. Moe, koud maar voldaan rolde iedereen binnen in Wagrain, waar de behoefte aan een warme douche en maaltijd groot was.

Hochkönig Runde MTB reis 2020

Hochkönig Runde MTB reis 2020

De finish is in zicht!

De laatste dag van de ronde was alweer aangebroken en bracht de renners terug naar Werfenweng. Het werd een schitterende en warme dag.

De blauwe groep reed eerst nog het schitterende bikepark van Wagrain om vervolgens koers te zetten naar Werfenweng. En de groene groep reed over allerlei mooie paden via Eben naar Pfarwerfen, om daar aan de laatste klim van de week te beginnen. Kort na elkaar kwamen beide groepen van verschillende richtingen over de ‘finish’ rollen in Werfenweng. Na een feestelijke ontvangst van Ed en Bertus werd er geproost op de geleverde prestaties met bubbels. ’s Avonds werd er op het terras van het Zistelberghof gedineerd met op de achtergrond het indrukwekkende Hochkönig gebergte.

Het was een onvergetelijke week en tevens de start van het nieuwe mountainbike seizoen van Vasa Sport. Bedankt allemaal!

Hochkönig Runde MTB reis 2020

Wil je ook de Hochkönig Hüttenrunde MTB'en?

Ga naar de reispagina voor meer informatie, data en prijzen.

HOCHKÖNIG HÜTTENRUNDE

Oostenrijk
AUT
Bijna vol!

Hochkönig Hütten Runde

Mountainbiken over de flanken van het Hochkönig massief. Overnachtingen in berghutten en hotels op hoogte maken de sfeer van deze reis uniek.

28-08-2021 t/m 04-09-2021

Reislevel: 4/10

Niveaugroepen:        

Bekijken

vanaf
€877