TransAlp Mont Blanc - Matterhorn

6 daagse TransAlp met gids of zelfstandig met GPS

In 6 etappes van de hoogste berg van de Alpen naar de mooiste berg van Europa. Vooral de etappe over de onverharde en besneeuwde Theodullpass op maar liefst 3324 meter is een echt avontuur. Na de eerste twee etappes rond de Mont Blanc rijden we door en boven het Aostadal met een echte zuidelijke flair voordat we richting de Matterhorn trekken. De laatste dag is een toetje om te smullen: in Zermatt met de beroemde Gornergratbahn omhoog en dan een fantastische etappe met maar 800 hoogtemeters klimmen en ruim 2000 dalen over allemaal gave trails. Hoger en mooier op de mountainbike kan eigenlijk niet in de Alpen!
Vanaf € 895,- per persoon.

Deze reis is (nog) niet te boeken. Heb je interesse? Laat het ons weten via een e-mail.

27-08-2017 t/m 03-09-2017

Reisbeschrijving

In 6 etappes van de Mont Blanc naar de Matterhorn

Deze TransAlp gaat van West naar Oost langs de hoogste bergen van de Alpen! De start is in het Franse Beaufort en de finish in Randa bij Zermatt. Aan het eind van elke etappe verblijven we in een prima hotel of pension, één keer overnachten we in een veredelde berghut, omdat daar in de verre omtrek geen andere accommodatie is. De hele week word je begeleid door onze reisbegeleiders, gidsen, chauffeur van de bagage bus en voor pech onderweg, een mecanicien! 

Na de aankomst op dag 1, beginnen we de tweede dag met de eerste etappe. Tijdens dag twee tot en met zeven fietsen we dagelijks een etappe. Etappe zes eindigt in Randa bij Zermatt. Met onze bagagebus zorgen we dat je op elke overnachtingsplek over je bagage beschikt.

Dit is de ultieme droom van een mountainbiker: Mont Blanc en Matterhorn in één reis en dan ook nog over ruim 3300 meter! 

Na elke etappe overnachten we in een hotel of pension (en één keer een veredelde berghut) op basis van logies met een ontbijt. Avondeten doen we gezellig met z’n allen in het hotel of in een nabijgelegen restaurant. We hebben het programma zo ingericht dat er rond lunchtijd in een restaurant/berghut gegeten kan worden. Natuurlijk kan je fiets overal veilig worden gestald en richten we een afspuitplaats/reparatieplek in.

Deze reis kan gereden worden met gids en zelfstandig met GPS. Dat laatste is alleen geoorloofd voor zeer ervaren TransAlpers, die al vaker met ons op pad zijn geweest. We begeven ons namelijk in zeer hoog alpine terrein! Alleen de eerste etappe rijden we in Frankrijk. Omdat er in Frankrijk sprake is van een zeer onduidelijke regelgeving m.b.t. de inzet van buitenlandse gidsen rijdt daar iedereen met GPS. Dit om eventuele problemen te voorkomen. Wie voor "met gids" heeft gekozen rijdt alleen die eerste etappe dus in groepen met GPS. Vasa Sport stelt hiervoor de GPS-en ter beschikking. De gidsen zijn dan begeleiders, die natuurlijk verder in alle opzichten voor het wel en wee van de deelnemers zorgen en steeds in de buurt zijn. In Zwitserland en Italië is alles weer "normaal", dus of met gids of zelfstandig met GPS!

Pluspunten

 • Fantastische TransAlp door 3 landen (FRA, ZWI, ITA)
 • Onverhard over ruim 3300 meter
 • Prachtige uitzichten op heel veel vierduizenders
 • Veel singletrails
 • Wij zorgen voor het transport van je bagage naar de verschillende etappe plaatsen

Expert over deze reis

Mountainbiken zo dichtbij de Mont Blanc en de Matterhorn is iets waar je eigenlijk alleen maar van kan dromen, maar nu is het echt waar! 

Sidney Teeling
Reisleider, gids en ontwerper van deze reis

Niveau’s, conditie & techniek

GroepAfstand Hoogtemeters
Blauw -lager tempo1400-1800
Blauw50-75 km1400-1800
Rood55-85 km1900-2400
Zwart70-90 km2200-2800
Reislevel
70%
Zwaarte conditie
80%
Technisch
70%
Loopstukken
80%

Reisprogramma

TransAlp Mont Blanc - Matterhorn, in 6 etappes van de hoogste naar de mooiste berg

Dag 1: zondag, infietsen en kennis maken

De eerste dag wordt iedereen verwacht in het eerste onderkomen in Beaufort. Op Googlemaps vind je waar het ligt en de routebeschrijving. Deze bestemming is het beste met de auto bereikbaar. 

Deze eerste dag fietsen we nog geen etappe, maar wel een leuk infietsrondje van ongeveer 45 minuten. Een uitstekende manier om lekker op te warmen, te controleren of je fiets in orde is en kennis te maken met de reisbegeleiding en de andere deelnemers. Vervolgens gaan we aan tafel om lekker te eten met aansluitend de eerste briefing, waarbij de reisleider je alles vertelt dat nodig is om er een fantastische week van te maken!

Dag 2: maandag, Beaufort – Bourg St.Maurice

Beaufort ligt laag, dus we starten met de klim naar de Col de Pré, waar we een prachtig uitzicht hebben op het Lac de Roselend. Na de eerste afdaling rijden we daar ook langs en klimmen dan het dal van het Lac de Gittaz in. Na een prachtige singletrailafdaling komen we weer terug bij het Lac de Roselend en en klimmen we richting de Col de Cormet de Roselend. Deze klim is via asfalt, maar de afdaling is gelukkig onverhard met een paar fijne trails. Na deze afdaling bereiken we ons eerste onderkomen in een klein dorpje bij Bourg St.Maurice.

Dag 3: Bourg St.Maurice - Courmayeur

Deze tweede etappe is een hoog-alpine tocht over o.a. 2511 meter hoge Col de la Segne, waar we een fantastisch uitzicht op de Mont Blanc hebben. Na een heerlijke trailafdaling in het indrukwekkende Val Veny, waarbij we vlak langs de immense gletschers biken, klimmen we naar de 2000 meter hoge Col de Chécrouit. Ook de afdaling naar Courmayeur is er weer fantastisch. Bij het heerlijke Italiaanse diner genieten we na!

Dag 4: Courmayeur – Aosta

Deze dag rijden we zuidwaarts het Aosta-dal in. De flanken van dit dal zijn bezaaid met prachtige trails, waarvan er in de verschillende routes een heleboel zijn opgenomen. Als we terugkijken zien we vaak de enorme "Witte Berg" nog liggen. We overnachten in de voetgangerszone van de leuke stad Aosta. 

Dag 5: Aosta-Valtournenche

Tijdens deze vierde etappe moeten we ervoor "boeten" dat we gisteren zo ver gedaald zijn. Dit is echt een etappe met een stijgende tendens. Eerst merken we daar niet veel van, omdat we nog een tijdje door het Aosta-dal rijden, waar een lekkere zuidelijke sfeer hangt, heel anders dan in het hooggebergte. Daarna draaien we weer naar het noorden het Valtournenche in. Via de rechterflank van dit dal, waar aan het einde de Monte Cervin (de Italiaanse naam van Matterhorn) ligt, klimmen we gestaag, voordat we via verschillende routes over pittige trails naar het dorp Valtournenche dalen. Vandaag konden we de Matterhorn al een paar keer zien liggen.

Dag 6: Valtournenche-Zermatt/Randa

Dit is dé dag! Vandaag moeten over maar liefst 3324 meter en rijden (en lopen) we de hele dag over de flanken van de mooiste berg van Europa (en misschien wel de hele wereld). Eerst klimmen we via het traject van een oude spoorbaan naar Breuil, de laatste plaats in het dal. Daarna mag blauw het eerste stuk van de hoofdklim met de kabelbaan, rood klimt de hele steile klim op de fiets.

Vanaf Plain de Maison op ruim 2400 meter is het nog 900 hoogtemeters klimmen naar de Theodullpass. Als er geen sneeuw meer ligt kunnen de sterkste bikers nog een heel eind op de fiets, maar uiteindelijk moeten die ook lopen tot het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze reis. Het eerste stuk van de afdaling gaat over de skipistes van Zermatt (waar ook in de zomer wordt geskied). Later dalen we over paden en paadjes steeds vlakbij de Matterhorn naar het mondaine Zermatt. We rijden door het autovrije dorp en dan nog over een fijne trail naar Randa, waar ons bagagebusje wel mag komen.   

Dag 7: Zermatt/Randa-Zermatt/Randa

Ook vandaag staat er weer een heel bijzondere etappe op het programma. We fietsen vanuit Randa terug naar Zermatt en stappen daar in het beroemde treintje naar de Gornergrat. Het uitzicht op de Matterhorn wordt steeds imposanter. Als we boven op bijna 3000 meter zijn uitgestapt wacht ons een niet zo lange maar fantastische etappe met ruim 2000 meter dalen en maar 800 meter klimmen over bijna alleen maar heerlijke singletrails. We zijn lekker op tijd binnen, nemen nog een douche en een biertje en stappen dan in de bus met aanhanger terug naar startplaats Beaufort. Tijdens het laatste diner raken we niet uitgepraat over onze fantastische belevenissen!

Dag 8: zondag, einde van een prachtige Tour

Helaas is aan deze geweldige TransAlp met veel letterlijke en figuurlijke hoogtepunten een einde gekomen. We rijden weer terug naar de Lage Landen!

Reis informatie & downloads

 • Off-Roadbook
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contact opnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00 
  reizen@vasasport.nl

Prijzen

Mont Blanc

Prijzen per persoon op basis van logies met ontbijt. Kortingen voor groepen vanaf 2 personen. De samenstelling van kamers voor groepsboekingen kun je tijdens het boeken bepalen.

Aantal personen per boeking Prijs p.p. (standaard)
1 persoon                                € 978
2-3 personen                         € 949
4-8 personen                  € 921
9 en meer personen € 895
speciale toeslagen *  
Speciale toeslag 3p kamer              € 25
Speciale toeslag 2p kamer € 70
Speciale toeslag 1p kamer                                                            € 140

* in één accommodatie, een soort berghut kan een 1p, 2p, 3p kamer niet worden gegarandeerd en moeten er ook deelnemers in slaapzalen overnachten. Daarom is er sprake van een speciale (lagere) kamertoeslag.
 

Bijkomende kosten of kortingen Prijs
Extra overnachting met ontbijt vooraf alleen op aanvraag € 50
Extra overnachting met ontbijt vooraf 1p kamer € 65
Huur GPS niet mogelijk, alle GPS-en worden ingezet voor de "gidsensituatie in Frankrijk"   
Korting zelfstandig met GPS i.p.v. gids (kan alleen met minstens 2 personen die samen rijden) € 80
Vroegboekkorting tot 5 maanden vooraf € 35


 

Prijzen zijn inclusief:

 • 7 Overnachtingen met ontbijt
 • Fulltime begeleiding door een reisleider, gidsen, chauffeur van de bagage bus en mecanicien
 • Prachtige routes voor twee niveaus per dag
 • Bagagetransport naar de verschillende etappeplaatsen
 • Digitaal fotoalbum na afloop

Niet inbegrepen:

 • Reiskosten van/naar de startplaats
 • Lunches, diners en drankjes
 • Boekingskosten € 15,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Het Vasa Finisher fietsshirt 2017 à 39 euro, te bestellen tot uiterlijk 1 april 2017!


 

Dit krijg je er bij als je de reis boekt:

 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Shop, exclusief voor reisdeelnemers
 • Maar het belangrijkste is een onvergetelijke week waarop je met veel plezier gaat terug kijken

Beelden van de verkenning voor de TransAlp Mont Blanc-Matterhorn

Dit moet je als échte MTB-er een keer hebben meegemaakt!

De TransAlp Mont Blanc - Matterhorn stond eind augustus voor het eerst op het programma. 35 mountainbikers,...
Lees verder

Rick Hoenderop vertelt over hun verkenning van de nieuwe MTB-reis: TransAlp Mont Blanc-Matterhorn

Na twee geslaagde Tour du Mont Blanc reizen vertrok Rick Hoenderop samen met Sidney en chauffeur Herman naar Italië om...
Lees verder

p061216103931
13-04-2092