TransAlp klassieker Joe Route

van Oberstdorf naar Riva met Vasa-comfort | 7 etappes | GPS

MTB TransAlp met start in Duitsland en finish in Riva. Een echte klassieker dus. Net zoals de wedstrijdrijders doen, maar dan met wat meer comfort.
In 1989 was Andi Heckmair de eerste die op een MTB van Noord naar Zuid door de Alpen trok. Eind jaren 90 ontstond de hype om van Zuid-Duitsland naar het Gardameer te biken. TransAlp pioniers als Heckmair, Joe, Albrecht en Stanciu gaven hun routes de namen, die nu echte klassiekers zijn. Bij ons krijg je de kans om zo’n klassieker te rijden met het comfort van Vasa Sport. We zijn in 2019 gestart met de klassieke Albrecht route van Garmisch naar Riva. In 2020 en 2021 is de Joe route aan de beurt. Rijd je mee?

Bij voldoende belangstelling zetten we deze reis volgend jaar op ons programma. 
Geef je interesse door. 

Ja, ik heb interesse in deze reis

Reisdatum:

Datum nog niet bekend

Vanaf:

€ 953,-

Te boeken vanaf aantal personen:

2

Maximaal aantal deelnemers:

15

Reislevel:

8/10

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen mountainbikereizen
Niveau Afstand Hoogtemeters
Rood 55-85 km 1900-2400
Zwart 60-100 km 2300-3300

Aanmelden vanaf 2 personen. Je moet minimaal als duo de dagetappes fietsen. Jullie rijden zelfstandig met GPS.

Zwaarte conditie
Technisch
Loopstukken

Reisbeschrijving

Je fietst van Oberstdorf naar Riva del Garda over de Joe route. Die naam komt van de reisorganisatie 'Serac Joe' van Achim Zahn, die deze route heeft ontworpen en in 1995 voor het eerst heeft gereden. Naast de originele route hebben we bij de meeste etappes alternatieven. Zo kun je elke dag kiezen uit de originele route of er nog wat moois, met extra hoogte- en kilometers, aan toevoegen. Op hele lange dagen zijn er ook afkortingen mogelijk. Onze reisleider geeft fulltime ondersteuning en informatie en verzorgt ook het bagagetransport. Zo kun je deze TransAlp-klassieker rijden met het comfort van Vasa Sport.

Je fietst met GPS de 7 etappes zelfstandig in groepjes (je moet voor de veiligheid met tenminste twee personen van hetzelfde niveau opgeven). Een paar van de hoogtepunten van de reis zijn de Schrofenpass, de Fimbapass, de Uina Schlucht en de prachtige trail over de Bochetta di Forcola vanaf de Stelviopass. Elke avond presenteren we je tijdens de briefing de route (met de mogelijke alternatieven) van de volgende dag en hoor je wat voor moois je gaat beleven.

Heerlijk om zo’n klassieker met het comfort van Vasa Sport te kunnen rijden! Alles goed geregeld, dus de volle concentratie voor het fietsen! - Hans

Als je via Vasa Sport verblijf boekt, overnacht je in fijne hotels die op fietsers zijn ingesteld. Overal is er een afgesloten fietsenstalling waar je fiets veilig staat. Elke dag stap je op een schone fiets, want wij regelen bij elke accommodatie een afspuitplaats. Wij nemen een gereedschapskist en fietspompen mee.

Pluspunten

 • Een TransAlp klassieker met het comfort van Vasa Sport
 • Van Duitsland door Oostenrijk en Italië naar de klassieke finish aan het Gardameer
 • Bagagetransport en terugtransport van finish naar startlocatie
 • Volgwagen voor hulp bij pech onderweg
 • Goede alternatieve routes bij onvoorziene omstandigheden

Expert over deze reis!

Het is heel leuk om nu iedereen de kans te bieden om onbezorgd een route te mountainbiken, die al in 1995 is bedacht.

Sidney Teeling
Ontwerper en organisator van bijna al de Vasa Sport TransAlps

Reisprogramma

In de originele Joe-route wordt ook in berghutten overnacht. Wij hebben de etappes zo opgedeeld, dat we overal in hotels kunnen overnachten. In het offroadbook kun je naast de originele route ook de alternatieven per dag bekijken.

Zaterdag: Aanreisdag en warming up

Je wordt vóór het avondeten verwacht in het starthotel in Oberstdorf. In 2022 is dat in Sonthofen, omdat er dichterbij Oberstdorf geen hotels voor 1 overnachting beschikbaar waren. Na het avondeten presenteert de reisleider de etappe van de volgende dag en hoor je wat voor moois er op het ‘fietsmenu’ staat.

Zondag: Oberstdorf - Dalaas

De enige manier om van Oberstdorf richting zuiden te komen is de 1688 meter hoge onverharde Schrofenpass. We klimmen vanuit de startplaats dus meteen richting deze pas en hebben bovenop ook het eerste loopstuk van deze TransAlp. Via Warth en Lech rijden we naar de tweede klim die ons door een heerlijk alpine landschap bij de Freibergerhütte brengt. Die hut is zeer schilderachtig gelegen aan de azuurblauwe Formarinsee. Vanaf hier dalen we over een heerlijke, maar technische singletrail af naar het Klostertal, waar we nog een stukje moeten klimmen om het hotel te bereiken. De kop is er af!

Maandag: Dalaas-Ischgl

Ook bij deze 2e etappe starten we meteen met een klim. Over goed fietsbare grindpaden rijden we over de Wildriedsattel het eenzame Silbertal in. Nu volgt een nog langere klim totdat we via de 1945m hoge Silbertaler Winterjöchle het Schönverwalltal bereiken. Over een mooie trail in een wild Alpendal klimmen we naar de Heilbronnerhütte. Daarbij moeten we wel weer een stuk met de fiets “schieben”. Na een welverdiende late lunch kunnen we kiezen tussen de originele route over grindpaden naar Galtür of de spectaculaire, maar zeer techische Muttenjochtrail via de Friedrichshafener Hütte. Vanaf Galtür rijden we over een soort fietspad naar het heerlijke 4-sterrenhotel in etappeplaats Ischgl.

Dinsdag: Ischgl-Mals

Dit wordt een dag om nooit te vergeten, met twee beroemde TransAlp-klassiekers, de Fimbapass en de Uinaschlucht. Wederom starten we met klimmen en hoe! Gelukkig wordt de steile asfaltklim voordat ie onverhard wordt wat minder steil. Dan volgt een heerlijke gematigde klim over een prachtig pad langs de beek tot de koffiepauze in de Heidelbergerhütte. De laatste 400 hoogtemeters naar de 2608m hoge Fimbapass moeten grotendeels lopend worden afgelegd. De volgende trailafdaling is voor technische mountainbikers echt een fantastische beloning. In het dag vanaf Sur Enn begint de tweede klim van de dag. Niet lang na de hut Uina Dadaint, waar ze heerlijke Engadiner Nusstorten hebben, zien we het hoog in de rots gehakte pad al liggen. Ook al moet er hier gelopen worden, dit is beslist één van de fietsavonturen die je nooit meer vergeet. Uiteindelijk wordt de kloof weer breder en gaan we bij de Sesvannahütte (2256m) de Italiaanse grens over. Na een top-downhill bereiken we etappeplaast Mals.

Woensdag: Mals- Passo Stelvio

Een etappe waarbij we bijna 1800 meter meer klimmen dan dalen, maar dat krijgen we dan morgen weer terug. De bijna 2758m hoge Passo Stelvio moet worden beklommen en we doen dat in drie treden. Eerst klimmen we 800 meter over mooie grindpaden door het bos naar de 1820m hoge Lichtenbergscharte. De tweede klim gaat naar de Furkelhütte (2153m). Na de lunch op het terras daal je af naar Trafoi (1532). Vanaf kan het alleen nog maar over het asfalt, maar die beroemde 48 haarspelden moet je toch een keer gedaan hebben. Net buiten Trafoi is de eerste en na de 48e sta je boven op deze beroemde col tussen de besneeuwde toppen! Slapen op bijna 2800 meter heeft ook wel wat!

Donderdag: Passo Stelvio – Ponte di Legno

Slapen op 2758 meter en dan toch weer beginnen met klimmen? Ja, dat kan hier toch en dat doen we dus natuurlijk. Vanuit het hotel heb je het paadje naar de Dreissprachenspitze waarschijnlijk al zien liggen. Alleen de allersterksten kunnen dit fietsen. De trailafdaling naar de Umbrailpass is heerlijk en de volgende licht klimmende singletrail naar de Bocchetta di Forcola is in één woord geweldig. Vanaf 2768 m dalen we over een goed te rijden singletrail tot vlakbij het Lago di Cancano en steken dan door naar Bormio. Vanaf Bormio tot St. Caterina kun je kiezen uit de originele (in dit geval rode) route of het mooiere zwarte alternatief. Vanaf St. Caterina klimmen we over de weg naar een andere beroemde Giro d’Italia pas: de Gavia. Voor de afdaling naar Ponte di Legno kun je kiezen over de asfaltafdaling of de technische trail door het Valle delle Messi.

Vrijdag: Ponte di Legno – Madonna di Campiglio

Dit is weer een zeer afwisselende etappe, met wederom een hoge overgang, ditmaal weer helemaal onverhard. We klimmen over de slingers van het pad naar de Rifugio Bozzi Montozzo naar de 2613m hoge Forcellina di Montozzo. Het laatste stuk naar deze pas moet de fiets weer op je nek, maar de beloning mag er zijn. Via een niet al te moeilijke trail dalen we af in het ruige Val Montozzo. Langs het Lago di Pian Palu dalen we verder af naar Ossana en rijden we via fietspaden naar Dimaro. Daar begint de onverharde klim naar Madonna. Als we het bos uitrijden staan je oog in oog met de grillige Brenta Dolomieten. Voor wie meer wil hebben we een hele mooie lus door het skigebied van Val di Sole uit onze TransAlp Nauders - Riva. Na al 5 zware etappes mag het misschien ook een dag iets minder. Daarvoor hebben we vandaag ook een blauwe variant over de Passo dei Tonale.

Zaterdag: Madonna di Gampiglio – Riva del Garda

Met links de Brenta Dolomieten en rechts de gletschers van de Adamello rijden we deze laatste etappe zuidwaarts. We rijden de klassieke route over mooie trails viade Passo Bregn de l’Ors op ruim 1800 meter. Daarna is het voornamelijk dalen, want het Gardameer ligt op 65 meter. De originele Joe route heeft bij 67 km maar 1390 hoogtemeters. Misschien vind je dat voor de laatste etappe wel prima, zodat je wat eerder in het Gardameer kunt duiken en op een terrasje kunt nagenieten. Wil je nog wat meer? Dan hebben we ook nog een rode variant  en zwarte variant met heel wat meer hoogtemeters klaarliggen. In de bus terug naar startplaats Oberstdorf kun je nog nagenieten en denk je misschien al aan volgend jaar. Dan staat er vast weer een andere klassieker op het programma!

Zondag: Terug naar huis

Na een heerlijke week afzien en genieten in de Alpen moet je weer terug naar de Lage Landen, maar de herinneringen en foto’s blijven!

De reisbegeleiding staat heel de week voor je klaar

Je wordt tijdens deze TransAlp begeleidt door één van de ervaren reisleiders van Vasa Sport. Hij/zij informeert je over de route, zorgt voor het bagagetransport en de gang van zaken in de hotels en helpt je met (bijna) alles wat nodig is om er een fantastische week van te maken.

Bij voldoende belangstelling kunnen we ook een versie met gids aanbieden.

Reis informatie & downloads

 • Off-Roadbook
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contact opnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00
  reizen@vasasport.nl

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, materiaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend. Je profiteert al vanaf 2 personen van groepskorting.
Reis met programma + verblijf is er vanaf € 953,- per persoon

Programma

Aantal personen per boeking Prijs p.p. 
1 persoon € 595
2-3 personen € 565
4 - 8 personen € 524
9 personen of meer € 476
Vroegboekkorting t/m 02-02-2022 € 35 korting

Dit is inclusief:

 • Fulltime begeleiding door een reisleider, chauffeur van de bagagebus en mecanicien
 • Prachtige routes voor meerdere niveaus per dag
 • Bagagetransport naar de verschillende etappeplaatsen
 • Elke avond een briefing met o.a. een fotoshow en tips & informatie over de volgende etappe
 • TransAlp trainingsschema ter voorbereiding van je reis
 • Terugtransport van finishplaats naar startplaats
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • € 10 korting op een MTB-clinic in het voorjaar ter voorbereiding op je reis
 • Korting in de Vasa Webshop, exclusief voor reisdeelnemers


Materiaal

  Prijs
Huur GPS-set € 70


Verblijf

Kamerkeuze Prijs p.p.
Bed standaard € 477
Bed op 3p kamer € 517
Bed op 2p kamer € 567
Bed op 1p kamer € 672

Dit is inclusief:

 • 8 overnachtingen met ontbijt
 • Afgesloten stalling voor de fiets en afspuitplaats
 • Toeristenbelasting
 • Bemiddelingskosten


Verlenging

  per persoon
Nacht vooraf standaard HP € 85
Nacht vooraf 1p kamer HP € 105

 

Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar de startplaats
 • Lunch, drankjes en diners
 • Boekingskosten € 20,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • SGR consumentenbijdrage € 5 p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering.

Extra's

  Prijs
Het enige echte Vasa Finisher Shirt * € 45-55

* Reserveer je shirt.

Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

Bij voldoende belangstelling zetten we deze reis volgend jaar op ons programma. 
Geef je interesse door. 

Ja, ik heb interesse in deze reis

Boeken is in een paar klikken geregeld. Lees de reisinformatie op de website en klik op de oranje knop ‘Boek deze reis’. De boekingspagina opent zich en dan wijst de rest zich eigenlijk vanzelf.
Graag helpen we je met de voorbereiding, zodat je elke fietsdag optimaal geniet van de mooie routes. Check onze tips, adviezen en handige linkjes over trainen, materiaal, voeding, paklijst en GPS.
Op de meeste reizen kom je met je eigen auto naar de startlocatie. Je fietst vervolgens langs de etappeplaatsen en slaapt in comfortabele pensions en hotels. Bij boeking geef je een voorkeur voor de kamer aan. De keuzes hebben we op een rijtje gezet.
Voor elke sportieve fietser hebben we een passende reis zodat je op je eigen tempo en niveau kan fietsen. Om een goede keuze te maken werken we met een indeling in niveau's en moeilijkheidsgraden qua conditie en techniek.