Tauern TransAlp

van noord naar zuid door Oostenrijk | 6 etappes | trektocht | Gids of GPS

Een klassieke TransAlp van noord naar zuid dwars door de Alpen, die hier Tauern heten. Je beleeft in deze week alles wat een TransAlp zo mooi maakt!
Geniet van de prachtige bergpas bij de Oberhüttensee, trails van de Nockberge en de vele meren van Karintië. Er zijn maar weinig loopstukken en de meeste trails zijn niet zeer technisch. Met gele en groene routes, dus een prima instapTransAlp. Ervaren mountainbikers vinden genoeg uitdaging in de hogere niveaugroepen.

Deze reis staat niet voor 2022 op het programma. Bekijk het reisoverzicht voor andere gave reizen. Ben je met een groep van 8 of meer personen en wil je deze route rijden? Laat het ons weten. Wie weet kunnen we maatwerk leveren.

Ja, ik heb interesse in deze reis

Reisdatum:

Datum op aanvraag

Vanaf:

€ 938,-

Maximaal aantal deelnemers:

13

Reislevel:

4/10

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen mountainbikereizen
Niveau Afstand Hoogtemeters
Geel 30-50 km 700-1000
Groen 40-60 km 1000-1300
Blauw 50-75 km 1400-1800
Rood 55-85 km 1900-2400

groen en blauw met gids of GPS
geel en rood alleen met GPS

Zwaarte conditie
Technisch
Loopstukken

Reisbeschrijving

De route volgt deels de allereerste Vasa Sport TransAlp Berchtesgaden-Tarvisio uit 2002. Oorspronkelijk zou deze nieuwe TransAlp van 2020 in het Sloveense Kranjska Gora eindigen. Corona en een weggeslagen route in de afdaling maakten dit in juni onmogelijk. Omdat de route in Slovenië nog steeds alleen met heel veel loopstukken over modder- en steenlawines mogelijk is, hebben we Faak am See ook in 2021 weer als finishplaats.
Tijdens de reis maak je gebruik van de vertrouwde Vasa logistiek met bagagetransport, hulp bij pech onderweg, briefings en mecanicien.

Je fietst 6 etappes met de bijbehorende afstanden en hoogtemeters die horen bij de door jou gekozen niveaugroep. Wil je tussendoor wisselen van niveaugroep? Geen probleem! Elke avond presenteren we de route van de volgende dag. Je hoort wat voor moois je gaat beleven en krijgt tips. Na de finish brengen we jou en je fiets weer veilig terug naar de startplaats. Hier slaap je nog een nacht, zodat je de volgende dag uitgerust naar huis rijdt.

Aan alles is gedacht, dat is typisch Vasa Sport! - Anna

Als je via Vasa Sport verblijf boekt, verblijf je in comfortabele hotels. Avondeten doen we gezellig met z’n allen in het hotel of in een nabij gelegen restaurant. We hebben het programma zo ingericht dat er rond lunchtijd in een restaurant of berghut gegeten kan worden. Ook hebben we aan je fiets gedacht. Op elke overnachtingsplek is er een afspuitplaats/reparatieplek om je fiets weer op te lappen en veilig te stallen. Wij nemen een gereedschapskist en fietspompen mee.

Pluspunten

 • Keuze uit verschillende niveaugroepen
 • Extra aandacht voor de fietstechniek
 • Bagage wordt voor je vervoerd
 • Startplek is makkelijk en snel aan te reizen
 • Goed fietsbaar door geweldige landschappen

Expert over deze reis!

Altijd de droom gehad om een TransAlp te rijden? Dan is deze reis geschikt. Dit is je kans!

Sidney Teeling
Ontwerper van deze reis

Reisprogramma

Zondag: Aanreisdag en infietsrondje

Je reist naar het starthotel in Werfenweng. Dit mooie bergdorpje is de woonplaats van onze reisleiders Rick en Sidney en was bij de allereerste Vasa Transalp in 2001 al een etappeplaats. Het avondeten is om half 7, maar als je er al eerder bent kun je om 17:00 uur meefietsen met een heel leuk infietsrondje. Een uitstekende manier om lekker op te warmen, te controleren of je fiets in orde is en kennis te maken met de reisbegeleiding en de andere deelnemers. Vervolgens schuiven we aan tafel voor het eerste heerlijke Italiaans diner. Na het eten vertelt de reisleider tijdens de briefing hoe de komende week eruit gaat zien.

Maandag: Werfenweng - Altenmarkt

Na de indelingsklim, waarbij de niveaugroepen worden gevormd, klimmen we meteen door richting Bischling. Werfenweng ligt steeds dieper onder ons en de grijze kalkrotsen van het Tennengebirge komen steeds dichterbij. Als we die bijna kunnen aanraken, dalen we af naar het dal van Lungötz. Na de lunch klimmen we door het bos naar de 2e pas van de dag voordat we over fijne singletrails afdalen naar Altenmarkt.

Dinsdag: Altenmarkt – Mauterndorf

Vandaag doorkruisen we de Tauern via de steile onverharde pas bij de Oberhüttensee. Het laatste stuk van de klim over een grindpad is echt enorm steil, maar als je op het terras van de Oberhütte wordt bediend door Hüttenwirtin Julia denk je daar al niet meer aan. Voor je ligt het schilderachtige meertje en om je heen prachtige bergen. De afdaling is behoorlijk technisch, die zal niet iedereen helemaal fietsen, maar uiteindelijk wordt het wandelpad weer een brede grindweg en rijden we ’s middags met een grote glimlach het oude vestingdorpje Mauterndorf binnen.

Woensdag: Mauterndorf – Gmünd

Van de ene vesting naar de andere, want ook Gmünd heeft echte stadsmuren en een kasteel. Maar voordat we daar zijn, komen we nog meer moois tegen. De tweede hoge bergketen van de Tauern worden op diverse manieren doorkruist. Geel doet dat via de route langs de Bonnerhütte en rijden daarbij onder andere over een northshorestuk door een Hochmoor (moeras). Groen, blauw en rood rijden via verschillende routes naar de Katschberg. Na de afwisselende afdaling over karrepaadjes komen de routes in Rennweg weer bij elkaar en zijn we in Karintië. Rood klimt dan naar de 2106m hoge Torscharte en wordt beloond met een fantastische singletrailafdaling. De andere routes rijden over wegen en paadjes langs de flanken van het Lieserdal naar Gmünd.

Donderdag: Gmünd - Feld am See

De Millstätter See speelt vandaag de hoofdrol. Het is één van de vele meren in Karintië. Geel en groen rijden er via een vrij directe route heen en rijden dan langs de noord (groen) en zuid (geel) oever door. Blauw en rood zien het meer pas in de diepte liggen na de lange klim naar het Millstätter Tor en worden dan met een geweldige singletrailafdaling beloond. Voor wie die te technisch is, biedt een Forststrasse als alternatief uitkomst. Aan de oostkant van het meer klimmen alle routes door het dal via Radentheim naar Feld am See. Rood klimt over de flanken van de Mirnock en daalt over een singletrail af naar het gezellige hotel.

Vrijdag: Feld am See – Faak am See

Je ziet het al aan de etappenaam, weer veel meren vandaag! Deze etappe voert ons eerst langs de meren van Feld, Afritz en Faak. Na de eerste twee moet er geklommen worden om de doorsteek naar Villach te maken. We rijden langs de oevers van de Drau dwars door de mooie binnenstad en daarna het laatste stuk naar Faak. Aan het begin van de etappe klimt blauw nog om af te dalen over de pittige Alten Almbachtrail Blauw. De deelnemers van rood klimmen nog een stuk hoger en genieten dan oneindig van Europa’s langste flow country trail (15 km en 950 hm). Als de lift draait kan ook blauw van deze trail genieten.

Zaterdag: Faak am See – Faak am See

Eigenlijk zouden we tijdens deze etappe dus naar Kranjska Gora in Slovenië rijden. De rondrit vanit Faak is nu echter ook erg leuk. Blauw en rood klimmen wel tot de Sloveense grens, maar draaien daar dan om. Voor en na deze klim zijn er heel veel leuke singeltrails, waarvan een deel is aangelegd. Een bikeparktrail zonder lift is echt uniek en hier vindt je er één. De gele en groene groepen maken een hele leuke ronde ruim om de Faaker See heen. Uiteindelijk finishen we in het Strandbad aan de Faaker See, waar je kunt zwemmen, omkleden en douchen. Na een lekkere pizza brengen we je in een touringcar met aanhanger weer terug naar startplaats Werfenweng.

Zondag: terug naar huis

Op zaterdag rijd je weer uit de prachtige bergen terug naar de Lage Landen. Wat was het een heerlijke week!

De begeleiding zorgt ervoor dat je op het juiste padje komt en blijft

De Vasa gidsen wijzen je de route en geven je tips & tricks over alles wat je maar tegenkomt op jouw MTB-avontuur.
Kies je voor rijden met GPS, dan worden de tracks voor je ingeladen. Samen met minimaal 1 maatje ga je op pad. Alles daaromheen is geregeld voor je.

Reis informatie & downloads

 • Off-Roadbook
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contact opnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00
  reizen@vasasport.nl

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, materiaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend. Je profiteert al vanaf 2 personen van groepskorting.
Reis met programma + verblijf is er vanaf € 938,- per persoon

Programma

Aantal personen per boeking Prijs p.p. 
1 persoon € 675
2-3 personen € 641
4 - 8 personen € 594
9 personen of meer € 540
Zelfstandig met GPS € 100 korting
Vroegboekkorting t/m 18-02-2021 € 35 korting

Dit is inclusief:

 • Fulltime begeleiding door een reisleider, gidsen, chauffeur van de bagagebus en mecanicien
 • Prachtige routes voor meerdere niveaus per dag
 • Bagagetransport naar de verschillende etappeplaatsen
 • Elke avond een briefing met o.a. een fotoshow en tips & informatie over de volgende etappe
 • TransAlp trainingsschema ter voorbereiding van je reis
 • Terugtransport van finishplaats naar startplaats
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • € 10 korting op de MTB-clinic op 11 april 2021 ter voorbereiding op je reis
 • Korting in de Vasa Webshop, exclusief voor reisdeelnemers


Materiaal

  Prijs
Huur GPS-set € 60


Verblijf

Kamerkeuze Prijs p.p.
Bed standaard € 398
Bed op 3p kamer € 428
Bed op 2p kamer € 478
Bed op 1p kamer € 578

Dit is inclusief:

 • 7 overnachtingen met ontbijt
 • Afgesloten stalling voor de fiets en afspuitplaats
 • Toeristenbelasting
 • Bemiddelingskosten


Verlenging

  Prijs p.p.
Nacht vooraf standaard met ontbijt € 52
Nacht vooraf 1p kamer met ontbijt € 72


Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar de startplaats
 • Lunch, drankjes en diners
 • Boekingskosten € 20,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • SGR consumentenbijdrage € 5 p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering.

Extra's

  Prijs
Het enige echte Vasa Finisher Shirt * € 45

* Bestel je fietsshirt voor 1 maart.

Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

Deze reis staat niet voor 2022 op het programma. Bekijk het reisoverzicht voor andere gave reizen. Ben je met een groep van 8 of meer personen en wil je deze route rijden? Laat het ons weten. Wie weet kunnen we maatwerk leveren.

Ja, ik heb interesse in deze reis

Voor elke sportieve fietser hebben we een passende reis zodat je op je eigen tempo en niveau kan fietsen. Om een goede keuze te maken werken we met een indeling in niveau's en moeilijkheidsgraden qua conditie en techniek.
Boeken is in een paar klikken geregeld. Lees de reisinformatie op de website en klik op de oranje knop ‘Boek deze reis’. De boekingspagina opent zich en dan wijst de rest zich eigenlijk vanzelf.
Graag helpen we je met de voorbereiding, zodat je elke fietsdag optimaal geniet van de mooie routes. Check onze tips, adviezen en handige linkjes over trainen, materiaal, voeding, paklijst en GPS.
Op de meeste reizen kom je met je eigen auto naar de startlocatie. Je fietst vervolgens langs de etappeplaatsen en slaapt in comfortabele pensions en hotels. Bij boeking geef je een voorkeur voor de kamer aan. De keuzes hebben we op een rijtje gezet.