Langlauftrekking Sumava

trektocht op Tsjechische hoogvlakte | 6 etappes | 3 hotels | bagagetransport

Langlauf door de Tsjechische Sumava met een enorm netwerk aan loipes. Maak een trektocht door een prachtig gebied wat vaak lijkt op Scandinavië.

De loipes slingeren over prachtige open hoogvlaktes met soms groepen loofbomen en dan weer door dichte bossen met naaldbomen. En dat gewoon in Midden-Europa! Terwijl jij met een dagrugzakje langlauft, brengen wij je bagage naar de volgende overnachtingsplaats. Zo kun jij optimaal genieten.

Reisdatum:

17-02-2024 t/m 24-02-2024

Vanaf:

€ 945,-

Maximaal aantal deelnemers:

15

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen langlaufreizen
Groep Niveau
Groen beginner+
Blauw Gevorderd -
Rood Gevorderd +
Zwart Ver gevorderd
In Sumava is het flink klimmen en dalen. Langlaufervaring is nodig waarbij lange klimmen en pittige afdalingen geen probleem zijn. 24 km is minimale afstand die je moet kunnen langlaufen.

 

Zwaarte conditie
Comfort & Luxe
Klassiek
Skating

Reisbeschrijving

Met een dagrugzakje maak je een trektocht over de Tjechische Sumava-hoogvlakte. Terwijl jij langlauft zorgen wij dat je bagage klaarstaat bij de volgende accommodatie. Je moet voor deze reis al behoorlijk kunnen langlaufen, want de kortste dagafstand is 18 km.

Er liggen honderden kilometers loipe en net als in Scandinavië kom je dus ook steeds op kruispunten en splitsingen. Je zou er zo maar kunnen verdwalen, maar Vasa Sport zorgt er met kaartjes en GPS voor dat dat niet zal gebeuren. Iedere dag heb je de keuze tussen 3 verschillende afstanden. De routes zijn ingeladen op de GPS en krijg je mee op overzichtskaartjes voor je smartphone. Onderweg kan je lunchen in een restaurant/berghut of in de natuur. In elke accommodatie verblijf je twee nachten. In kleine groepjes maak je een prachtige ronde en elke tweede dag een rondtocht. Je kiest uit verschillende routes tussen 18 en 40 km. Op drie ochtenden geeft de Vasa Sport instructeur nog een techniekles van een uur. Voor wie wil skaten: dit is tijdens sommige etappes mogelijk. Na de laatste etappe verblijf je nog één nacht in de startplaats zodat je uitgerust naar huis rijdt.

Nooit geweten, dat er in Midden Europa zo’n mooi langlaufgebied is. Het had Scandinavië kunnen zijn!

Waarom je deze reis moet boeken

 • Prachtig hoogplateau met zeer grote sneeuwzekerheid 1000-1315m
 • Tijdens de trektocht vervoeren wij je bagage
 • 3 rondtochten, dus ook mogelijkheid tot rustdag(en)
 • Overnachting in comfortabele hotels en pensions
 • Begeleiding door Nederlandse reisleider/instructeur
 • aanreizen per trein naar Bayrisch Eisenstein op aanvraag mogelijk

Expert over deze reis!

Ik had al eerder van dit gebied gehoord en ben blij, dat ik eindelijk de knoop heb doorgehakt om er te gaan kijken. Ik heb overal op de wereld op loipes gestaan, maar dit is meteen één van mijn favoriete langlaufbestemmingen geworden

Sidney Teeling
Reisleider, ex-bondscoach en ontwerper van deze reis

Reisprogramma

Tijdens deze reis zijn er 6 tochten en 3 etappeplaatsen. Om de dag is er een etappe naar de volgende etappeplaats en een dagetappe. Op de dagen zonder verplaatsing kun je deelnemen aan een instructie voordat je op pad gaat met de dagetappe. Bekijk hiernaast het etappeoverzicht.

Zaterdag: aankomstdag

Op zaterdag kom je aan in de startplaats in de Sumava, een rustiek hotel in een gezellig Tsjechisch dorp. We verwachten je hier om uiterlijk 18:30 uur. 's Avonds dineren we gezamenlijk, maak je kennis met je reisgenoten en bespreken we de komende dagen.

Zondag: GPS-instructie en de sneeuw in

Na het ontbijt krijg je uitleg over het navigeren met GPS. Er zijn zoveel loipes in dit gebied, dat je zomaar kunt verdwalen. Nu je het navigeren door hebt, stap de ski's op. De loipe start direct naast het hotel. We helpen je met materiaal en de langlauftechniek zodat je nog lekkerder glijdt, op de eerste dagtocht.

Maandag: prachtige loipes naar het oosten

Vandaag langlauf je naar de 2e locatie van deze week. Het gaat over de mooiste loipes van de Sumava. De laatste 2km loipe naar het pension worden speciaal voor onze groep gespoord. In dit knusse pension staat de chef zelf in de keuken. Het is hem aan te zien, dat hij heerlijk kan koken. Na deze dag voelt het alsof je al weken weg bent!

Dinsdag: rondtocht naar langlaufstadion van Zadov

We starten klimmend op onze "eigen loipe". In het bos aangekomen krijg je eerst een uurtje langlaufles. De tocht gaat verder naar het langlaufstadionnetje van Zadov, waar ze heerlijke gulaschsoep serveren. Het is hier een wirwar van loipes maar met de GPS vind je feilloos de route. Terug in het pension is de sauna al warm! 

Woensdag: zuidwaarts naar het hoogstgelegen hotel

De routes gaan naar het zuiden en zijn prachtig. Onderweg zijn er prima lunchlocaties. Na de lunch gaat het gestaag omhoog. Het is klimmen naar het hoogste punt van deze tocht, een 4-sterrenhotel op 1200 meter. Vanaf dit hotel heb je een grandioos uitzicht tot aan de 150 km verderop liggende Alpen.

Donderdag: de grens over

Vandaag steek je de grens met Duitsland over. De herinneringen aan het ijzeren gordijn zijn er nog. Alleen met ski’s kun je hier de grens over. Er zijn hier zowel klassieke als skating loipes. Het restaurantje bij het langlaufstadion is de lunchplek van de dag. Na een heerlijke sneeuwdag is het heerlijk ontspannen in de sauna van het hotel.

Vrijdag: gelukkig nog een dag

Nog één dag langlaufen! Terug naar de startplaats. Het kan haast niet, maar de loipes lijken vandaag nog mooier. Je langlauft door dichte bossen en open velden. Over glooiend terrein gaat het, wat een uitzichten. ’s Avonds drinken we een glas en genieten we na van deze heerlijke trektocht, na zdraví!

Zaterdag: tijd om naar huis te gaan

Tijd om weer naar huis te gaan maar eerst nog een lekker ontbijt. De koffer vol prachtige herinneringen en een album met mooi foto's.

Over de sneeuw

Deze reis gaat bij alle sneeuwomstandigheden door. De Sumava is door de ligging en hoogte erg sneeuwzeker. Zelfs in de zeer slechte winter van 2019/2020 konden we met wat aanpassingen, deze trektocht organiseren. Dus ook als er weinig sneeuw ligt gaat de reis door. We zorgen voor een goed alternatief programma waarbij we natuurlijk zo veel mogelijk in de sneeuw staan.

Accommodatie

Boek je via ons het verblijf dan overnacht je in drie verschillende comfortabele acccommodaties. We bemiddelen bij knusse pensions en een 4-sterrenhotel, prachtig gelegen midden in een heel uitgestrekt natuurgebied, ver weg van de bewoonde wereld. Bij elke accommodatie slaap je in een fijn bed, krijg je een goede maaltijd en een lekkere douche. 
Standaard slaap je op 2- of 3- persoonskamers of in een appartement. Heel beperkt zijn er 1p-kamers beschikbaar (één of misschien twee).

Aanreizen met de auto of misschien toch met de trein?

De Sumava is alleen met de auto bereikbaar. Er is wel een mogelijkheid om met de trein naar Bayrisch Eisenstein te reizen. Kun je niet carpoolen en wil je dat, neem dan contact op met Vasa Sport of we je een shuttle van/naar Bayrisch Eisenstein kunnen aanbieden.

Reis informatie & downloads

 

Deelnemers over deze reis:

 

Wat een pak sneeuw, wat een geweldig avontuur!

Ik heb genoten van de typisch Tsjechische sfeer en het afwisselende landschap!

fantastický!

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, huurmateriaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend.
Reis met programma + verblijf (halfpension) is er vanaf € 945,- per persoon

Reisprogramma

Basisprijs voor deze reis      per persoon
Langlauf trekking Sumava € 490

Dit is inclusief:

 • 6 dagtochten met kaartjes en/of GPS
 • GPS huur
 • Instructiemomenten (indien gewenst)
 • Bagagetransport
 • Professionele Nederlandse reisbegeleiding van instructeur/chauffeur
 • Informatie briefings
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Shop


Materiaal

Huuropties bij deze reis per optie of pers.
Set klassiek nowax skin € 98
Set klassiek nowax schubben € 73

Vasa Sport neemt de huurmaterialen mee naar Sumava.
Als je ski’s huurt bij Vasa Sport mag je voor de skipreparatie tijdens de reis glijwax en waxgereedschap van Vasa Sport gebruiken.

Verblijf

Kamerkeuze per persoon
Bed flexibel € 455
Bed op 2p kamer € 555
Bed op 1p kamer € 685

Dit is inclusief:

 • 7 overnachtingen op basis van halfpension
 • Toeristenbelasting
 • Bemiddelingskosten


Extra's

Geen extra's beschikbaar

Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar Sumava
 • Lunches en drankjes
 • Boekingskosten € 20 per boeking (van 1 of meer personen)
 • consumentenbijdrage SGR € 5 p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering

 

Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

Boek deze reis

Iets te vragen? Stuur een e-mail of bel ons op 0343 562800.

Iedereen heeft zijn voorkeur wat betreft verblijf en dus zijn er meerdere opties waaruit je kan kiezen. Je reist op basis van eigen vervoer naar de bestemming.
Het boeken is in een paar klikken geregeld en wijst zich vanzelf. De basis is het programma. Je maakt je reis compleet met Materiaal, Verblijf, Verlenging en Extra's.
Je wilt op je eigen tempo langlaufen. Daarom kies je uit de niveaugroepen groen, blauw, rood en zwart. Bij elke reis geven we aan welke niveaus er zijn. Zo weet je of de reis bij je past.
We verhuren alle benodigde materialen voor langlauf- en buiten de sporen reizen. De Vasa Shop is niet voor niets dé langlaufspecialist van de Lage Landen! Bij het boeken van de reis, boek je de benodigde set er eenvoudig bij.