Fietsreizen in de corona-tijd doen we zo

Mountainbiken en Racefietsen in de Alpen! We mogen weer maar met gepaste maatregelen want we willen natuurlijk wel gezond blijven. Daarom hebben we alles op een rijtje gezet zodat jij je goed kan voorbereiden en we met elkaar straks veilig over de trails in de bergen gaan rijden.
 

Algemene afstand- en hygiëneregels die overal gelden, binnen en buiten

De basisregels waar we al aan gewend zijn gelden ook op de reis:

 1. Bij koorts, hoesten, niezen, ziekte blijf je thuis, voor jezelf, je fietsmaatjes en de Vasa-crew
 2. We houden 1,5 meter afstand
 3. We schudden geen handen, maar een voetje of elleboog tikken moet kunnen
 4. Zoveel mogelijk handen wassen/desinfecteren
 5. Niezen, hoesten doen we in de elleboog
 6. We snuiten de neus in een papieren zakdoekje
 7. Vermijd contact met je gezicht met ongewassen handen
 8. We betalen zoveel mogelijk contactloos
   

Toelichting en tips
De afstandsregel is per land verschillend. In Oostenrijk is het 1 meter,in België, Duitsland en Nederland geldt 1,5 meter. Als we dat aanhouden zitten we overal goed. De afstandsregel geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden.
Als je handen wast met water en zeep doe het dan tenminste 30 seconden. Korter heeft geen zin. Neem zelf een klein flesje desinfectans mee en draag dat bij je rond het hotel en als we op de fiets zitten.
Niezen of hoesten in de elleboog of in een papieren zakdoekje. Neem een plastic zakje mee waar je je gebruikte papieren zakdoekje in kan doen mocht er geen prullenbak voorhanden zijn.

RIVM poster

Reis naar en van startplaats

Veilig in de auto
De regels met wie en hoeveel je in een auto mag zitten zijn niet helemaal duidelijk en per land verschillend. We adviseren om de afstandsregel van 1,5 meter in acht te nemen, goed te ventileren en alleen samen te reizen met bekende fietsmaatjes.
We delen in Corona-tijd geen carpool informatie, het is niet verstandig om lang in een auto te zitten met een “vreemde”.

Mondneuskapje mee
In Duitsland is het (nog) verplicht bij het tanken of bezoek aan tankstations/wegrestaurants/toiletten een mond/neuskapje te dragen. Dit kan een gekocht kapje zijn, maar mag ook een eigengemaakte uit stof zijn of een buff/sjaal.
 

Lege Autobahn


In en om het hotel

 1. Houden we overal de algemene afstand- en hygiëneregels aan
 2. Volgen we de aanwijzingen van het hotelpersoneel te allen tijde op
 3. Doen we zoveel mogelijk buiten en zetten we ramen en deuren op de kamers zoveel mogelijk open. Goede ventilatie is belangrijk en in de buitenlucht is de kans op besmetting veel kleiner.
 4. In de hotels en restaurants mogen we als groep bij elkaar aan tafel zitten. Naar de tafels van andere groepen geldt een minimum afstand. We volgen hier de instructies van het personeel.
 5. Slapen we zoveel mogelijk op een kamer met een maatje uit je eigen groep. Deel je een kamer met iemand anders, dan slaap je minimaal 1,5 meter uit elkaar. Vasa Sport vraagt in dat geval om gescheiden bedden en probeert de kamerindeling zoveel mogelijk af te stemmen.

Na 15 juni hoeven de gasten in Oostenrijk geen mondneuskapje meer te dragen in de hotels en restaurants. Het hotel- en restaurantpersoneel moet dat nog wel.
 

Hotel


Tijdens het fietsen

 1. Houden we ons aan de algemene hygiënemaatregelen
 2. Fietsen we op 1,5 meter van elkaar
 3. Pauzeren we op 1,5 meter van elkaar
 4. Fietsen we in kleine groepen van maximaal 8 personen
 5. Heeft iedereen een droge buff mee, mocht mond-neus bedekking op een locatie verplicht zijn
 6. Genieten we keihard van het rijden in de bergen

In Oostenrijk zijn groepsactiviteiten tot 100 personen toegestaan. Met zoveel zijn we niet. We gaan voorlopig met maximaal 30 mensen op pad (deelnemers plus begeleiders) en rijden in kleine groepjes van maximaal 8 personen. Als het kan (rekening houdend met de niveaus) maken we nog kleinere groepen.
 

1,5 meter afstand


Als je ziekteverschijnselen vertoont

 1. Wie hoest en/of niest in combinatie met koorts blijft thuis. Ook als één van je huisgenoten binnen de 14 dagen voor de reis ziek is geweest. Dit geldt voor deelnemers en de Vasa begeleiders.
 2. Wie tijdens de reis tekenen van ziekte vertoont meldt dat onmiddellijk aan de reisleider. De reisleider neemt daarna direct contact op met de hotelchef. Reisleider, hotelchef en de niet fitte fietser overleggen over de te nemen maatregelen. De aanwijzingen van de hotelchef en de reisleider moeten worden opgevolgd.
 3. Krijg je na afloop van de reis klachten dan meld je dit via een mailtje naar reizen@vasasport.nl. Wij gaan hier vertrouwelijk mee om. Om verspreiding van het virus in te dammen moeten we andere reizigers, hotels en begeleiding op de hoogte stellen. Uiteraard doen we dat anoniem.
   

Fietser ziek


We hopen dat we zo met elkaar een fantastische mountainbiketoer gaan beleven.
Mocht je nog vragen hebben, een aanvulling of willen reageren, stuur een mail naar reizen@vasasport.nl

 

Succes met voorbereiden en tot in de Alpen!

 

Namens het Vasa Biketeam

 

Marco en Sidney

 

P.S.
Bij het opstellen van het protocol hebben we rekening gehouden met de regels vanaf 15 juni in de betreffende landen. Het protocol, dat aangepast wordt zodra er regels veranderen, is geldig totdat alle Corona-maatregelen in de betreffende landen zijn opgeheven.
(laatste keer bijgewerkt 5 juni 2020)